Νέες παρατάσεις για σειρά υποχρεώσεων ζητά η αγορά

Νέες παρατάσεις για σειρά υποχρεώσεων ζητά η αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:37 Δημιουργία 20/12/21, 08:21
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την «όρεξη» του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς άνοιξε η εξάμηνη παράταση τόσο για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», όσο και για τον συμψηφισμό φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέσω του προγράμματος των πάγιων δαπανών. Δηλώνουν μεν ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα πιέζουν για μια σειρά παρατάσεων σε υποχρεώσεις που λήγουν στο τέλος του έτους.

Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ζητεί δίμηνες παρατάσεις για μια σειρά από υποχρεώσεις με ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, πρέπει να υπάρξουν παρατάσεις δύο μηνών για τα εξής:

1.Για το φορολογικό έτος 2020 παραμένει το σημαντικό ζήτημα, σε πιεστικό μάλιστα χρόνο, με την υποχρέωση υποβολής χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν στις αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις για τις επιδοτήσεις που έχουν αναρτηθεί στο 2020 και αφορούν σε προηγούμενα φορολογικά έτη. Επειδή η υποχρέωση με την παραπάνω ρύθμιση δεν θα επαναληφθεί, είναι απαραίτητη η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των εν λόγω περιπτώσεων τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

2.Για δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου τού φορολογούμενου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

3.Για δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας τους στην αλλοδαπή εντός του 2020, ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

4.Για τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.ά., εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

5.Για τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

6.Για υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου

Ειδική μνεία γίνεται για τις περιπτώσεις αναδρομικών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση. Η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη με επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου που αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά στα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις ζητείται να μην θεωρούνται εκπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ ζήτησε εγγράφως από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησής τους για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες ώστε να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, αρκετές φορές αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία της αρχικής βεβαίωσης αποδοχών (που δεν περιλάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Αν σου άρεσε κάνε