Σε ρόλο «ελεγκτή» οι καταναλωτές για τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Σε ρόλο «ελεγκτή» οι καταναλωτές για τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:16 Δημιουργία 18/12/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τον ρόλο του «ελεγκτή» στο κυνήγι των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών αναθέτει στους καταναλωτές η ΑΑΔΕ.

Θα τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να σκανάρουν και να αποστέλλουν μέσω ειδικής εφαρμογής τις χάρτινες αποδείξεις στην εφορία, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν αυτές είναι γνήσιες.

Ως «αντάλλαγμα», θα δίνεται η προνομιακή συμμετοχή στις μηνιαίες κληρώσεις της φορολοταρίας, η οποία αλλάζει και γίνεται περισσότερο ελκυστική από τον προσεχή Ιανουάριο.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή εφαρμογής με στόχο τον ψηφιακό έλεγχο των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Η ψηφιακή εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code και θα προβάλει τα αποτελέσματα, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.

Στην ουσία, μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης με το ύψος της συναλλαγής. Η εφαρμογή θα ενημερώνει το Taxisnet για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του εκδότη της. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, θα φαίνεται ότι ο επιχειρηματίας εκδίδει «μαϊμού» αποδείξεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εφαρμογή θα διατίθεται στο Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης. Μέσω της ενεργοποίησης αυτής της διαδικασίας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 300- 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΑΑΔΕ, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

-Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

-Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των ταμειακών μηχανών.

-Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

-Δυνατότητα φωτογράφησης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

-Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της ΑΑΔΕ.

-Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet) είτε ανώνυμα.

-Δυνατότητα προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων.

-Περιβάλλον λειτουργίας σε ελληνικά και αγγλικά.

-Έκδοση στατιστικών στοιχείων για την παρακολούθηση της χρήσης της εφαρμογής.

-Λειτουργία σε λειτουργικό σύστημα Android και iOS.

-Κοινό εικαστικό μέρος της εφαρμογής σε όλες τις πλατφόρμες ώστε να μη δημιουργεί σύγχυση, ενώ θα ακολουθεί τον οδηγό εταιρικής ταυτότητας της ΑΑΔΕ (λογότυπο, χρώματα κ.λπ.).

-Δυνατότητα αναβαθμίσεων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ενδείξεις παράβασης θα είναι οι εξής:

-Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί, ή έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία.

-Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη, ή είναι ανενεργή, ή είναι δηλωμένη με άλλα στοιχεία επιχείρησης (ΑΦΜ, διεύθυνση).

Αν σου άρεσε κάνε