«Έρχεται» νέο πλέγμα διευκολύνσεων και επιδοτήσεων - Στη Βουλή οι ανακοινώσεις

«Έρχεται» νέο πλέγμα διευκολύνσεων και επιδοτήσεων - Στη Βουλή οι ανακοινώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:07 Δημιουργία 15/12/21, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο μέτωπο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια θα εστιαστούν κυρίως οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο του νέου πακέτου των μέτρων.

Καθώς, σε επίπεδο αμιγώς του υπουργείου Οικονομικών τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας είναι εν πολλοίς «δεμένα» λόγω του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που επιβάλλει το τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα το οποίο κινείται στο 7% του ΑΕΠ.

Έτσι, οι κινήσεις του υπουργείου θα αφορούν, όπως έχει ήδη αναφέρει το Xrimaonline.gr, σε παράταση της έναρξης αποπληρωμής της «επιστρεπτέας προκαταβολής» από τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο, σε ένα επιπλέον εξάμηνο για τη χρήση των πιστωτικών συμψηφισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της επιδότησης πάγιων δαπανών και σε πίστωση χρόνου τουλάχιστον ενός μηνός για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Οι εν λόγω κινήσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, με την επίκληση της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας που επιτρέπει τη χρονική μετάθεση στην είσπραξη των εσόδων.

Στον αντίποδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, το επί των Οικονομικών μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η ΔΕΠΑ προτίθεται να διπλασιάσει την έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στο 30% τον Δεκέμβριο από 15% το Νοέμβριο, ενώ η έξτρα επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιδότηση αυτή θα καλύπτει το σύνολο των παρόχων και όχι μόνο τη ΔΕΗ .

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πιο διευρυμένα από αυτά που ισχύουν σήμερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος θα πραγματοποιείται βάσει ενός αλγόριθμου που θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν θα παρατηρούνται αυξήσεις .

Ο αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη του τη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά και το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να προσδιορίζεται αυτόματα το ύψος της επιδότησης. Ταυτόχρονα, θα οριστεί μια συγκεκριμένη τιμή «ορόσημο» όσον αφορά στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που θα πηγαίνει προς τα επάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται η επιδότηση η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται.

Αυτό που διερευνούν την τρέχουσα περίοδο τα στελέχη των δύο υπουργείων, είναι εάν σε περίπτωση κάθετης πτώση της διεθνούς τιμής, θα υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρεί η τιμή λιανικής.

Επίσης, άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης», ο 4ψήφιος αριθμός μέσω του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να ζητούν την άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, στις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος όπου συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα. Το υπουργείο Ενέργειας, με την επιδότηση από το Οικονομικών, θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση στα αιτήματά τους. Ήδη, ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έχει αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε