Λήγουν τα μεσάνυχτα τρεις προθεσμίες για πληρωμή δόσεων

Λήγουν τα μεσάνυχτα τρεις προθεσμίες για πληρωμή δόσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:08 Δημιουργία 30/11/21, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Λήγουν τα μεσάνυχτα τρεις σημαντικές προθεσμίες τόσο για το σύνολο των φορολογουμένων, όσο και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, οι πολίτες έχουν μπροστά τους την πληρωμή των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι έλαβαν πέρυσι την επιδότηση θέρμανσης πρέπει να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση, προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

-Την 5η δόση του φόρου εισοδήματος. Και εφέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να είναι στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

-Την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ. Και εφέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τον Φεβρουάριο 2022.

Από το επόμενο έτος αυτά θα αλλάξουν, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. Και θα εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για τον φόρο εισοδήματος, με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωσή τους τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η ΑΑΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.ά.) έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η προκαταβολή θα καταβληθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου στα νοικοκυριά που είχαν λάβει επιδότηση τη σεζόν 2020/2021. Ως προκαταβολή θα δοθεί το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι, ενώ το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ανάλογα με τον χρόνο καταχώρησης των τιμολογίων. Οι νέοι δικαιούχοι, ήτοι τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι ημερομηνίες για τις τρεις δόσεις, έχουν ως εξής:

-Έως την 30η Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30η Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Δεκεμβρίου.

-Έως τις 28 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου.

-Έως τις 29 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2021 έως 31/03/2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου, ενώ το αντίστοιχο ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου. Η καταβολή των δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της προκαταβολής.

Αν σου άρεσε κάνε