«Κλείδωσε» για τον Μάρτιο η πρώτη δόση  ΕΝΦΙΑ

«Κλείδωσε» για τον Μάρτιο η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:25 Δημιουργία 25/11/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Κλείδωσε» οριστικά για τον Μάρτιο η έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με την καταβολή του φόρου να πραγματοποιείται σε 10 δόσεις.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτεται από την έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της χώρας, στην οποία αναφέρεται ότι «οι αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τη νέα ευρύτερη βάση φόρου ακινήτων, με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 και παρείχαν χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα».

Καθώς οι πληρωμές του φόρου θα «απλώνονται» πλέον σε όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος κατά το β’ εξάμηνο κάθε χρόνου, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καταβάλλονται για τον ΕΝΦΙΑ περίπου 250 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Και θα πρόκειται για πληρωμές «χωρίς ανάσα» για τους φορολογούμενους, καθώς τον Φεβρουάριο 2022 θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται να καταβάλλεται νωρίτερα και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως για παράδειγμα όσοι αποστέλλουν μισθοδοσίες και αποδεικτικά συντάξεων, να το έχουν πράξει το αργότερο έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, ώστε η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο. Παράλληλα, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι η αύξηση των δόσεων θα περιορίσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μπορεί να οδηγήσει στην τόνωση των δημοσίων εσόδων. Πάντως, εάν δεν καταστεί εφικτή η επίσπευση των διαδικασιών, η έναρξη πληρωμής του φόρου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ώστε να εξοφλείται σε 7- 9 μηνιαίες δόσεις, ήτοι έως και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει για το Δημόσιο από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται προβλέπουν μια νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας- της τάξης των 50.000- 100.000 ευρώ το καθένα- θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων στον κύριο φόρο. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα και με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Αν σου άρεσε κάνε