Χωρίς εκπλήξεις λόγω «δίδυμης κρίσης» η κατάθεση του προϋπολογισμού

Χωρίς εκπλήξεις λόγω «δίδυμης κρίσης» η κατάθεση του προϋπολογισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:52 Δημιουργία 19/11/21, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Χωρίς εκπλήξεις και κάποιον «μποναμά» για τους φορολογούμενους κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, καθώς η «διπλή κρίση» στο υγειονομικό και στο ενεργειακό πεδίο εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Αναγκαστικά, το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε ρότα από τον αρχικό σχεδιασμό και στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται μόνον οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου αφήνει ένα «ανοιχτό παράθυρο», περιμένοντας την εξέλιξη των εσόδων έως το τέλος του έτους. Εάν υπάρξει υπέρβαση και δεν απαιτηθεί να δαπανηθεί σε άλλον τομέα (π.χ. ως πρόσθετη ενίσχυση για το ενεργειακό κόστος), τότε ο δημοσιονομικός αυτός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιο εφάπαξ μέρισμα τα Χριστούγεννα, π.χ. στους υγειονομικούς.

Και εάν το υπουργείο δεν έχει επί του παρόντος κάποιον «μποναμά» για τους πολίτες, αυτό περιμένει το «δώρο» από τον οίκο αξιολόγησης Moodys και την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που, εκτός απροόπτου, θα δημοσιοποιηθεί λίγες ώρες μετά από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Η βαθμολογία από τον συγκεκριμένο οίκο είναι στο Baa3, τρία «σκαλοπάτια» πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και στο οικονομικό επιτελείο τρέφουν προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Καθώς, παρότι στόχος είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έως την άνοιξη του 2023, δεν κρύβουν ότι επιδίωξη είναι να έρθει ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Έμμεσο σήμα για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι αποτελεί η δημοσιοποίηση χθες των εκτιμήσεων του οίκου για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά 10,1% και αυτό θα διαμορφωθεί το 2022 στο 191% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 4,3%, λόγω της μεγάλης ανόδου του ΑΕΠ εφέτος, με αποτέλεσμα η οικονομία να βρεθεί οριακά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Με την ανακοίνωση του οίκου Moodys, κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος. O «οδικός χάρτης» της πορείας προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας περιλαμβάνει το 2022 οκτώ αξιολογήσεις, δύο από κάθε έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους. Σημειώνεται ότι, η χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είχε εμποδίσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων που υλοποιούσε πριν από την πανδημία, κάτι που ελαφρύνει κατά πολύ το κόστος δανεισμού μιας οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε