Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:52 Δημιουργία 15/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με την ΚΥΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης να αναμένεται να δημοσιευτεί έως το μεσημέρι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα ανοίξει έως αύριο το πρωί το αργότερο, προκειμένου να δεχθεί αιτήσεις από ένα εκατομμύριο και πλέον νοικοκυριά.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση έως τις 10 Δεκεμβρίου και θα δοθεί προκαταβολή σε περίπου 700.000 νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι, ενώ έως το τέλος του έτους θα πιστωθεί στους λογαριασμούς και των νέων δικαιούχων. Και εφέτος, για να λάβουν τα νοικοκυριά το επίδομα θα πρέπει να έχουν κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας.

Όλοι όσοι θα έχουν καλύψει τα αναγκαία τιμολόγια, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως τον Απρίλιο, οπότε λήγει η χειμερινή σεζόν.

Το επίδομα χορηγείται για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ή φυσικού αέριο ή υγραερίου ή καυσόξυλων ή βιομάζας (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,8 εκατομμύριο νοικοκυριά καταναλώνουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περίπου 1,45 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το επίδομα.

Εφέτος το επίδομα θα είναι αυξημένο έως και 67% σε σχέση την περυσινή σεζόν (θα είναι ύψους 168 εκατ. ευρώ συνολικά), και θα δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά που πλήττονται από την αύξηση του κόστους θέρμανσης. Θα κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, κατά 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και κατά 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62, όπως έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που προκύπτει από τον εν λόγω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση τον νόμο, το επίδομα δικαιούνται:

-Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου εφέτος κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Για παράδειγμα:

-Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 181 ευρώ εφέτος από 114 ευρώ πέρυσι.

-Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 299 ευρώ εφέτος από 188 ευρώ πέρυσι.

-Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 469 ευρώ εφέτος από 295 ευρώ πέρυσι.

-Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 496 ευρώ εφέτος από 312 ευρώ πέρυσι.

Σημειώνεται ότι, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα νοικοκυριά θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καυσίμων.

Αν σου άρεσε κάνε