Σταϊκούρας σε τράπεζες: «Καλύτερη διαχείριση της δανειοδότησης νοικοκυριών-επιχειρήσεων»

Σταϊκούρας σε τράπεζες: «Καλύτερη διαχείριση της δανειοδότησης νοικοκυριών-επιχειρήσεων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:16 Δημιουργία 12/11/21, 16:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα έκκληση στις τράπεζες για καλύτερη διαχείριση της δανειοδότησης των ΜμΕ και των νοικοκυριών απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1 90,4», ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «ζητάμε οι τράπεζες να κάνουν καλύτερη αξιολόγηση του κάθε φακέλου του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης γιατί μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες στο παρελθόν είχαν σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης, αλλά έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας». Ο υπουργός είπε ακόμα ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό τους έχουν θετικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και ένα στοιχείο είναι η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εφέτος η οποία εκτιμάται της τάξεως του 7,1% και η οποία είναι η 3η ψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «το επίπεδο της φτώχειας έχει συρρικνωθεί και οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 25 δις ευρώ την τελευταία διετία. Συμπέρασμα πάμε καλά και δεν είναι αντικείμενο θριαμβολογίας, αλλά ένταση των προσπαθειών μας προκειμένου να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη ανάκαμψη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε περισσότερο την κοινωνική συνοχή. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη είναι αυξημένο κατά 4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Αναφορικά με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει σχέδιο που ξετυλίγεται και ισχύει. Δώσαμε το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής και διοχετεύσαμε 8 δις ευρώ την τελευταία διετία στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Χτίσαμε εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ και ο εγγυοδοτικός μηχανισμός, στο οποίο διοχετευθήκαν πόροι την τελευταία διετία σε περίπου 34.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 85% μικρομεσαίες. Παράλληλα δρομολογήσαμε το εργαλείο των μικροπιστώσεων, νομοθετήσαμε στη Βουλή και έγινε το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη υπάρχουν οι δύο πρώτες αιτήσεις φορέων για να παρέχουν στο μέλλον μικροπιστώσεις. Μέχρι 25.000 πιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης δρομολογήσαμε και άλλα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην παροχή ρευστότητας από την πολιτεία ή από το τραπεζικό σύστημα. Για παράδειγμα η υλοποίηση του νόμου της ρύθμισης των οφειλών μέσα από εξωδικαστικό συμβιβασμό. Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης θα ρυθμίζει τις οφειλές του, άρα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά επάρκειας για να χρηματοδοτηθεί από το χρηματοδοτικό σύστημα. Σε αυτές τις παρεμβάσεις να προσθέσουμε το σχέδιο νόμου το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες έτσι ώστε να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις και να αποκτήσουν χαρακτηριστικά επάρκειας χρηματοδότησης. Συν το ταμείο ανάκαμψης από το οποίο υπάρχουν 12,7 δις ευρώ δάνεια τα οποία θα χορηγηθούν το επόμενο διάστημα προς την επιχειρηματικότητα».

Επίσης μέσα από τη ρύθμιση των οφειλών το τραπεζικό σύστημα μαζί με τους διαχειριστές δανείων ζητάμε να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους να αποκτήσουν χαρακτηριστικά χρηματοδότησης. Ρεαλιστικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι μετά από ένα χρόνο οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα να είναι περίπου 100.000». Αναφορικά με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι προβλήματα τα οποία κουβαλάει εδώ και δεκαετίες η χώρα. Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και αυξήθηκε όπως και σε όλη την Ευρώπη λόγω στήριξης της οικονομίας, παρόλα αυτά έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα δηλαδή τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας γιατί το προφίλ του είναι καλύτερο από όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ιδιωτικό χρέος είναι επίσης υψηλό και η πολιτεία έχει δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για ρυθμίσεις οφειλών».

Αν σου άρεσε κάνε