«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:19 Δημιουργία 08/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε «σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες» αναδεικνύεται τελικά η άσκηση του υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν από την αρχή του 2022.

Έτσι, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, το τελικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο, δηλαδή λίγο πριν από την τελική ευθεία για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου που θα αποσταλούν τον προσεχή Μάρτιο.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει να λύσει τον γρίφο του ΕΝΦΙΑ, δουλεύει πάνω σε διάφορα μοντέλα, τα οποία αφ’ ενός προβλέπουν την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα, και αφ’ ετέρου μία κλίμακα με νέους συντελεστές που θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων και ενδεχομένως παλαιότητας.

Ωστόσο, επειδή το αποτέλεσμα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ελαφρυνθούν (ή έστω να μην επιβαρυνθούν) οι ιδιοκτήτες με χαμηλής ή μεσαίας αξίας ακίνητα, το «κουβάρι» περιπλέκεται.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες και τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

1. Την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες το 2022, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εξαιρεθούν της σχετικής ρύθμισης.

Σήμερα, για κάθε νομικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

2. Την ισχύ από το 2023 των συντελεστών εμπορικότητας που εφαρμόζονται επί των αντικειμενικών αξιών και αυξάνουν ή μειώνουν την τελική αξία των εμπορικών ακινήτων. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές απηχούν το πόσο εμπορικός είναι ένας δρόμος σε κάθε σημείο του, ωστόσο μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, όπου η αριστερή πλευρά (με κατεύθυνση προ την Ομόνοια) έχει υψηλότερο συντελεστή εμπορικότητας από τη δεξιά πλευρά!

Μια πρώτη παρέμβαση αναμένεται να αφορά στη διάκριση των ανακαινισμένων ή όχι κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Τα κτίσματα που έχουν ανακαινιστεί θα έχουν χαμηλότερο συντελεστή μείωσης της παλαιότητας, σε σχέση με τα κτίσματα που δεν έχουν ανακαινιστεί, και άρα θα φορολογούνται περισσότερο. Έως σήμερα πάντως, οι άδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή οι άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. Επίσης, για λόγους δίκαιης μεταχείρισης, σχεδιάζεται να διευρυνθεί η κλίμακα υπολογισμού της παλαιότητας, η οποία ουσιαστικά εξομοιώνει φορολογικά τα ακίνητα ηλικίας 26 ετών και άνω.

3. Την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μετά και την ισχύ των νέων τιμών ζώνης στο σύνολο της χώρας.

Το σχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων αυτής βάσει στατιστικών μεθόδων και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, οι αυξήσεις ή οι μειώσεις που θα καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Αν σου άρεσε κάνε