Από σήμερα η δεύτερη ευκαιρία για τα «κρυφά» τετραγωνικά

Από σήμερα η δεύτερη ευκαιρία για τα «κρυφά» τετραγωνικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:40 Δημιουργία 06/11/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια δεύτερη ευκαιρία για να «αποκαλύψουν» τα αδήλωτα τετραγωνικά, χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις και τα πρόστιμα που ανέρχονται σήμερα έως και 200%, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ανοίγει εκ νέου σήμερα η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η υποβολή της δήλωσης των «κρυφών» τετραγωνικών θα συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την ημέρα της υποβολής της δήλωσης. Η δήλωση θα υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/ και μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ.

Για να διευκολυνθεί η συμπλήρωση της δήλωσης, η εφαρμογή:

-Επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ, από όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων.

-Επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, από όπου αντλεί πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό παροχής του ακινήτου. Ειδικά για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Εάν για κάποιο ακίνητό δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο για περισσότερες πληροφορίες.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος των εμβαδών- ειδικά στην περιφέρεια- παραμένει αδήλωτο, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουν υποβληθεί 2.551.637 δηλώσεις για εμβαδά περίπου 70 εκατ. τετραγωνικών μέτρων συνολικά. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, καθώς έχει απομείνει το 13,57% των δηλώσεων αυτών. Ειδικότερα, το 60,53% των δηλώσεων ολοκληρώθηκε, το 22,5% είναι σε φάση ολοκλήρωσης, το 13,57% δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, το 1,79% δεν υποβλήθηκε ποτέ, και το υπόλοιπο 1,58% απορρίφθηκε.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει τη διαρκή λειτουργία της πλατφόρμας και όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1/1/2020 και έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται κατά 20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και κατά ένα επιπλέον 5% κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου εξαμήνου, με ανώτατο όριο προστίμου το 50%.

Αν σου άρεσε κάνε