Κομισιόν: Ανάκαμψη με πολλούς αστερίσκους για την Ελλάδα

Κομισιόν: Ανάκαμψη με πολλούς αστερίσκους για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:19 Δημιουργία 04/11/21, 07:27
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανάκαμψη μεν, αλλά εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να απειλούν την ανάπτυξη δε. Αυτό αναμένεται να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της, που πρόκειται να δημοσιοποιήσει στις 11 Νοεμβρίου.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του καλοκαιριού, οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αναθεωρούνται επί τα βελτίω όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας εφέτος, καθώς θα κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6%, έναντι της προηγούμενης για 4,3%. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6% το 2022, όπως και τις θερινές εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού (προέβλεπε -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022). Οι νέες προβλέψεις της Επιτροπής θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν θα σημειώνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, λόγω του νέους κύματος του κορονοϊού, αλλά και του πληθωρισμού, οποίος θα μπορούσε να ανέλθει στο 4% έως το τέλος του έτους- ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ.

Άλλωστε, τόσο η έξαρση της πανδημίας, όσο και η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων και το ενεργειακό κόστος που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσουν πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας για την οικονομία και προκαλούν «πονοκέφαλο» στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Ο «πονοκέφαλος» θα ενταθεί, εάν το λιανεμπόριο και η εστίαση πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και απαιτήσουν νέα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί διότι η κρίση είναι παρούσα ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο. Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα θα είναι βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να «έχουν μηδενικό αποτύπωμα» το 2022. Και επισημαίνει πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά τα μέτρα αυτά “τρώνε” δημοσιονομικό χώρο από άλλες παρεμβάσεις που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη στιγμή το πλεόνασμα για να δώσει κάποιο μέρισμα. «Έχουμε έλλειμμα, που εφέτος είναι στο 9,9%. Προφανώς, η ρήτρα γενικής διαφυγής μας αφήνει χώρο για να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, όχι όμως για να δίνουμε κάποιου είδους μέρισμα», τονίζει με την ιδιότητα του «ταμία του κράτους».

Αν σου άρεσε κάνε