Με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:41 Δημιουργία 29/10/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο προς τη 10η Νοεμβρίου και την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο από την ΕΛΣΤΑΤ βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα προσεγγίσει το επίπεδο του 3%, εξασθενώντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός έδειξε τα δόντια του και τον Σεπτέμβριο, όταν διαμορφώθηκε στο 2,2%, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τα τέλη του 2011.

Στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να συντάσσονται με την άποψη της ΕΚΤ ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και το φαινόμενο θα εξασθενήσει μετά το α’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι εν λόγω προβλέψεις μπορεί να μην επιβεβαιωθούν και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερη περίοδο, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή.

Το σοκ από την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ιδιαίτερα έντονο για την ελληνική οικονομία, και φέρνει τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με ένα μπαράζ ανατιμήσεων, το οποίο που αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και να μειώσει περισσότερο την αγοραστική δύναμή τους, θέτοντας νέα εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι τιμές των πρώτων υλών δεν παρουσιάζουν κάποια αποκλιμάκωση, ενώ εκφράζονται φόβοι για επιπλέον προσκόμματα στην παραγωγική διαδικασία λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, το κόστος της ενέργειας αυξάνεται και πλέον οι ανατιμήσεις αφορούν όλο και περισσότερους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής. Οι αυξήσεις που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος- το οποίο επιβαρύνεται και από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου- έχουν πυροδοτήσεις δυσανάλογες αυξήσεις στα περισσότερα προϊόντα που διακινούνται στην Ελλάδα. Πλέον, από τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά είδη έως τα οικοδομικά υλικά και τις ζωοτροφές παρατηρούνται ανατιμήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 40%. Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος διαπιστώνεται το τελευταίο 3μηνο, από την επεξεργασία που έκανε η ΕΚΠΟΙΖΩ, αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού από 30%- 170%!

Συναγερμός και έντονη ανησυχία και στον κλάδο της οικοδομής από τις ανατιμήσεις των υλικών. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο έδειξαν συνολική άνοδο της τάξης του 5,1%, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Σημαντικές ανατιμήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και στην εστίαση, με την τιμή ακόμη και στο σουβλάκι να έχει αυξηθεί πάνω από 10%. Πιο…πικρός έχει γίνει και ο καφές, με τις αυξήσεις να φτάνουν το 5% και τους επιχειρηματίες να μην αποκλείουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Και η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στον χώρο των τροφίμων δεν στρέφεται μόνον εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και του αγροτικού κόσμου. Αφού, σε ό,τι αφορά στα εγχώρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ήδη αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Αν σου άρεσε κάνε