Λαγκάρντ για πληθωρισμό: «Παροδικό» το άλμα, εξασθένιση το 2022

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: «Παροδικό» το άλμα, εξασθένιση το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:32 Δημιουργία 28/10/21, 18:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καθησυχαστική για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αν και επεσήμανε ότι η διάρκεια του φαινόμενου θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, εντούτοις προέβλεψε την εξασθένισή του το 2022.

Η σημερινή συζήτηση στην ΕΚΤ επικεντρώθηκε στο άλμα των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, εξετάζοντας, αν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την κεντρική τράπεζα.

«Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό», σχολίασε η κυρία Λαγκάρντ, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

«Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,4% το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του έτους. Όμως ενώ η τρέχουσα φάση του ενισχυμένου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εξήγησε.

Σημαντικος παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, αφήνοντας τις αποφάσεις για περιορισμό του προγράμματος έκτακτων αγορών λόγω πανδημίας για το Δεκέμβριο.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αν σου άρεσε κάνε