Ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιοποίηση των ακινήτων - «φιλέτων» του Δημοσίου

Ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιοποίηση των ακινήτων - «φιλέτων» του Δημοσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:32 Δημιουργία 28/10/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υπουργείο Οικονομικών και Υπερταμείο προχωρούν από κοινού στη δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου.

Οι ακριβείς βάσεις του σχεδίου αναμένεται να τεθούν έως το τέλος του έτους, ενώ ως κεντρική επιδίωξη τίθεται η ορθολογική διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, την απομείωση του χρέους και τις ευκαιρίες για επενδύσεις.

Στα υπό αξιοποίηση ακίνητα εξετάζεται να ενταχθούν αυτά που διαθέτουν υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του, καθώς και η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Παράλληλα, στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα σε όλη την επικράτεια, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, εκτάσεις σημαντικού μεγέθους και προοπτικών προς τουριστική αξιοποίηση, καθώς και 12 ολυμπιακά ακίνητα. Ειδικά για τα τελευταία, θεωρείται ότι μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας έχει φτάσει η στιγμή για την αξιοποίηση τους, και αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα.

Ταυτόχρονα, από την πλήρη καταγραφή που θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα υπουργεία για τα ακίνητα που διαθέτουν και μπορούν να αξιοποιηθούν, θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός αυτών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει έναντι μικρού τιμήματος σε νέα ζευγάρια.

Όσον αφορά στην ψηφιακή πλατφόρμα, αυτή θα «τρέχει» παράλληλα με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για το ποια ακίνητα βρίσκονται σε ώριμη κατάσταση προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα. Όποια κρίνεται ότι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, θα εντάσσονται αυτομάτως στην πλατφόρμα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων, αφού θα έχουμε πλέον ώριμα ακίνητα χωρίς προβλήματα που θα εντάσσονται στην πλατφόρμα. Αυτή θα επικαιροποιείται συνεχώς, παρέχοντας άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση σε όλους όσοι σχετίζονται με τη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές».

Σημαντικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί και η αποτύπωση των ακινήτων σε ενιαίο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα (GIS), κάτι που η ΕΤΑΔ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή. Αντίστοιχα κινείται και το Υπερταμείο, με σκοπό την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των θυγατρικών του συνδυαστικά με τα δίκτυα που αυτές διαχειρίζονται. Έτσι, για πρώτη φορά θα υπάρξει μία πλήρης εικόνα της περιουσίας μεγάλων οργανισμών που θα επιτρέψει τον ακριβή υπολογισμό της αξίας της.

Αν σου άρεσε κάνε