Aυτοματοποιημένο σύστημα για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Aυτοματοποιημένο σύστημα για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:41 Δημιουργία 26/10/21, 07:24
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο θα αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων και θα παρεμβαίνει αυτόματα αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Ήδη έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του έργου και, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά, δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης.

Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανελλαδική άσκηση για την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων έβγαλε επιπλέον έσοδα που ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ. Κονδύλι, το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα αξιοποιηθεί για την ανακατανομή των βαρών από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει η πλειονότητα των φορολογουμένων το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με εφέτος. Ωστόσο, υψηλότερος φόρος θα προκύψει για τους κατέχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και έως σήμερα βρίσκονταν εκτός του «ραντάρ» της εφορίας.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται αφορά στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, η οποία ευνοεί σημαντικά όλους όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο. Παράλληλα παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, παρά τη διεύρυνση των κατηγοριών αρκετοί τύποι επιχειρήσεων δεν δικαιούνται την προβλεπόμενη απαλλαγή.

Αν σου άρεσε κάνε