e-banking και στην Εφορία

e-banking και στην Εφορία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:32 Δημιουργία 23/10/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

e- banking και στην εφορία! Καθώς με αυτό θα προσομοιάζει η νέα ψηφιακή ενημέρωση κίνησης των λογαριασμών των φορολογουμένων που τίθεται σε λειτουργία από τον Νοέμβριο και θα αποτυπώνει κάθε συναλλαγή με την εφορία.

Με τη νέα εφαρμογή θα δημιουργηθεί ένας απόλυτος ατομικός φάκελος φορολογικών δεδομένων, όπου θα καταγράφονται από τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς έως αυτά που δαπανήθηκαν για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν μηνιαίως τι ποσά πλήρωσαν και για ποιες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.ά.), τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, τι ποσά καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τι ποσά καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.

Ειδικότερα, κάθε μήνα θα ενημερώνονται για:

-Τις πληρωμές που πραγματοποίησαν για φόρους, τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ, ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ή ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Από τον Ιανουάριο θα καταγράφονται και οι δόσεις που καταβάλλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τις «επιστρεπτέες προκαταβολές».

-Τα ποσά που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές

-Τις επιστροφές φόρου που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

-Τις αποζημιώσεις που επίσης έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

-Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.

-Τις υπερεισπράξεις, δηλαδή τα επιπλέον ποσά που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή δουλεύουν αυτήν την περίοδο και ένα νέο σύστημα, που αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών από τους οφειλέτες, ενώ θα ενεργοποιηθούν και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες «έξυπνων» κατασχέσεων στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Οι αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά σε περίπου 3.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Μάλιστα, στους 1.830.369 από αυτούς υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την ΑΑΔΕ, ενώ σε 1.309.222 ανήλθαν οι οφειλέτες στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα.

Με την ονομασία Eispraxis, το νέο πρόγραμμα θα δώσει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα:

-Να παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη.

-Να έχει πλήρως καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση.

-Να ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, το ΚΕΑΟ και τον ΕΦΚΑ.

-Να αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή εικόνα τού οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet και το Elenxis.

-Να ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Το σύστημα θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση. Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, μέσω του αυτοματοποιημένου μηχανισμού, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε