Ενεργειακή κρίση: Μέσα Νοεμβρίου «κληρώνει» για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Ενεργειακή κρίση: Μέσα Νοεμβρίου «κληρώνει» για πρόσθετα μέτρα στήριξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:38 Δημιουργία 22/10/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προς τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να ληφθούν οι νέες αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δημοσιονομικές συνθήκες θα είναι τότε ακόμη καλύτερες και από την πλευρά των εσόδων, αν και οι ίδιοι φοβούνται ραγδαία επιδείνωση σχετικά με τις τιμές των καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2022 διαπραγματεύονται στα περίπου 86 ευρώ, ή υψηλότερα κατά 563% από τις τιμές του Οκτωβρίου πέρυσι και κατά 453% από τον Οκτώβριο 2019. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, ο δείκτης της ενέργειας «τρέχει» με ρυθμό 17,6% και με αυξητική τάση. Ενώ, το μήνυμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στους Ευρωπαίους ότι η ομαλοποίηση της ροής του φυσικού αερίου περνά υποχρεωτικά από τον αγωγό Nord Stream 2, αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και ακολούθως του ηλεκτρικού ρεύματος θα υποχωρήσουν σύντομα.

Στα καθ’ ημάς και ειδικά για το φυσικό αέριο, το κόστος για τα νοικοκυριά που δεν καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης θα είναι αστρονομικό. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το σενάριο της αύξησης της έκπτωσης 15%, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η ρύθμιση με δόσεις στις περιπτώσεις μεγάλου κόστους θέρμανσης θα αφορά κυρίως στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο.

Σχετικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η επιδότηση των 18 ευρώ ανά μήνα στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω. Ίσως να ανέλθει και έως στα 25 ευρώ, επιδότηση η οποία, σύμφωνα με την αγορά, επαρκεί για την κάλυψη μιας κλιμάκωσης των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, μπορεί να υπάρξει, με βάση και την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, αναστολή αυτών των οφειλών για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία προς το παρόν καλύπτονται από την επιδότηση των 24 ευρώ/μήνα μέσω του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή «εργαλειοθήκη» προβλέπει τη δυνατότητα των απευθείας κρατικών ενισχύσεων έκτακτου χαρακτήρα και με τρόπο που δεν θα αλλοιώσουν τον ανταγωνισμό. Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί και αυτό το «εργαλείο», και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εκπτωτικά κουπόνια για την πληρωμή φόρων και εισφορών (όπως για τις πάγιες δαπάνες) είναι ένα μοντέλο ήδη δοκιμασμένο στην πράξη και δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αν σου άρεσε κάνε