«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για τα κορονοχρέη: Θα χρειαστούν 10ετίες για την αποπληρωμή τους

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για τα κορονοχρέη: Θα χρειαστούν 10ετίες για την αποπληρωμή τους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:19 Δημιουργία 19/10/21, 14:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Καμπανάκι» για τεράστια χρέη που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποπληρωθούν κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εξετάζοντας τις οικονομικές προοπτικές μέχρι το 2060.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν τα κόστη που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των τιμών για τις δημόσιες υπηρεσίες

Πολλές από τις 38 πλουσιότερες χώρες του ΟΟΣΑ είδαν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους να εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των μέτρων στήριξης των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Αν διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορέσουν να καλύψουν το επιπλέον βάρος στους προϋπολογισμούς τους, αυξάνοντας τα χρέη τους, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά οι δημοσιονομικές πιέσεις στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να αγγίξουν τις 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τις προδιαγραφές των δημόσιων υπηρεσιών και των επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα, όπως υπολογίζει ο Οργανισμός.

Η αυξημένη πίεση στα δημόσια οικονομικά θα είναι υψηλότερη στη Σλοβακία, στο 17%, και ακολουθεί η Πολωνία στο 14%, η Ισπανία και η Τσεχία στο 13% και η Γαλλία και η Ιαπωνία στο 12%.

Αλλά μια μόνιμη αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα παγκόσμια επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα αύξανε τη δημοσιονομική πίεση έως και κατά 1-1,5% στις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Για να αμβλυνθούν οι δημοσιονομικές πιέσεις, οι χώρες δεν έχουν και πολλές επιλογές πέραν του να υιοθετήσουν πακέτα μεταρρυθμίσεων για να αυξήσουν την απασχόληση, που με τη σειρά της θα αύξανε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο κατά σχεδόν 7% μέχρι το 2060 ενώ οι χώρες εκείνες που έχουν τα περισσότερα να κάνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων -που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία- θα μπορούσαν να δουν βελτίωση 9-10%.

Τέτοια πακέτα θα άμβλυναν τις δημοσιονομικές πιέσεις κατά περίπου 1,75 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ μέχρι το 2060 στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, όπως εκτιμά ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

Αν σου άρεσε κάνε