Σε ρόλο εισπράκτορα η ΑΑΔΕ για τις οφειλές στους δήμους

Σε ρόλο εισπράκτορα η ΑΑΔΕ για τις οφειλές στους δήμους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:03 Δημιουργία 19/10/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σχέδιο να αναλάβει η ΑΑΔΕ τον ρόλο του εισπράκτορα για τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους της χώρας, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, το ύψος των βεβαιωθέντων αλλά ανείσπρακτων οφειλών προς τους δήμους υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν εισπραχθούν έστω τα μισά από αυτά τα χρέη θα δοθεί μια σημαντική «ανάσα» στους ΟΤΑ.

Η ΑΑΔΕ, με την υλοποίηση του σχεδίου, θα αναλάβει, έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία, να εισπράξει τις πάσης φύσεως οφειλές, από δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας έως κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία.

Σε πρώτη φάση θα αφορά κυρίως στους μεσαίους ή στους μικρούς δήμους που στερούνται συνήθως μηχανισμών είσπραξης, εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνογνωσίας. Ουδείς, πάντως, αναφέρει επί του παρόντος εάν η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρά και σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δεσμεύσεις λογαριασμών, κατασχέσεις κ.ά.) όπως και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Για να γλιτώσουν οι οφειλέτες των δήμων, έχουν περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου για να υποβάλουν αίτηση και να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Παράλληλα, μπορούν να ρυθμίσουν και οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 30 Ιουνίου όταν η αρχική ημερομηνία ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου .

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη και η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε έως 100 δόσεις και διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%. Συγκεκριμένα :

-Εάν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, η απαλλαγή ανέρχεται σε 100%.

-Εάν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό 80%

-Εάν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, η απαλλαγή μειώνεται στο 70%.

-Εάν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει στο 60%.

-Εάν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, η απαλλαγή διαμορφώνεται στο 50%.

Επίσης, υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

-Τελούν σε αναστολή.

-Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία είναι σε ισχύ.

-Δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

-Είχαν υπαχθεί κατά το παρελθόν σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτό διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές προς δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που προέκυψαν από οποιαδήποτε αιτία, όπως τέλη, κλήσεις κ.ά.

Δικαιούχοι είναι: Άνεργοι, Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, Όσοι ενισχύθηκαν από μέτρα του υπουργείου Εργασίας, Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής, Όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε