Νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν και ποιοι θα πάρουν «ανάσα»

Νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν και ποιοι θα πάρουν «ανάσα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:29 Δημιουργία 18/10/21, 09:24
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δύο βασικές κατηγορίες φαίνεται ότι θα προκύψουν από την άσκηση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ και η οποία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία.

Από τη μια πλευρά, ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, καθώς και ακίνητα που έως σήμερα υποφορολογούνταν, αλλά και χώροι γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος, αναμένεται να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο 2022. Στον αντίποδα, σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας έως και 80.000- 100.000 ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι 4.751.036 ιδιοκτήτες ή το 66,17% του συνόλου κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ, εκτιμάται ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Το «κλειδί» των αλλαγών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που πραγματοποιούνται για κάθε περιοχή της χώρας, είναι οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές, οι οποίοι είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρές περιουσίες. Ενώ, όσον αφορά στην επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και την ανάγκη για επιπλέον παρεμβάσεις ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό, θα επιφέρει ανακατανομή φορολογικών βαρών μεγαλύτερη των 600- 700 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ βασίζεται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα.

Ειδικότερα:

-Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οποίες προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση κατά 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη η οποία αποκτά για πρώτη φορά τιμές ζώνης, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου όπου οι τιμές εκτοξεύονται κατά 229%, της Ρόδου, της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Βουλιαγμένης. Σε ανοδική τροχιά κινούνται και «λαϊκές» συνοικίες του λεκανοπεδίου. Από την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους, το Ίλιον και τη Δάφνη μέχρι το Μοσχάτο, το Καματερό, την Πάχη, τη Νέα Πέραμο, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα, οι αυξήσεις των αντικειμενικών είναι μεγάλες συγκριτικά με τις υφιστάμενες, τόσο ως προς την ανώτερη όσο και προς την κατώτερη τιμή.

-Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός στον κύριο φόρο και θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο με τον Κύριο Φόρο, ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων. Όσοι, όμως, διαθέτουν ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει το όριο των 250.000 ευρώ συνολικά, καλούνται να πληρώσουν και Συμπληρωτικό Φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Από το 2022, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.

-Θα υπάρξει νέα κλίμακα υπολογισμού και αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την ισχύουσα και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές όπως, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί, ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες. Ενώ σήμερα οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, με τις αλλαγές οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 30% έως 50%.

-Ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το εάν θα εφαρμοστούν από το 2022 οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας, ή τελικά η εφαρμογή τους μετατεθεί.

Αν σου άρεσε κάνε