ΙΟΒΕ: Διπλάσιο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Διπλάσιο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:00 Δημιουργία 15/10/21, 14:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το βαρύ φορτίο που καλείται να επωμιστεί η ελληνική βιομηχανία από το κόστος ενέργειας περιγράφει ανάλυση του ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνει, οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020. Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (65,4€/MWh) (σ.σ. προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, ενώ από τον Αύγουστο 2019 περιλαμβάνονται και οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία).

Παράλληλα, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, με έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους τελευταίους 11 μήνες.

Συνολικά, επισημαίνει ότι την περίοδο Ιαν. - Ιουλ. 2021 η μεγαλύτερη άνοδος του κόστους παραγωγής σημειώθηκε στα Ορυχεία - Λατομεία και στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με 27,1% και 14,2% (y-o-y), ενώ ακολούθησαν τα Βασικά μέταλλα (8,0%) και τα Μεταλλικά προϊόντα (4,3%).

Για το σύνολο της Βιομηχανίας την εν λόγω περίοδο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 10%.

Αν σου άρεσε κάνε