«Γκάζι» για κρατικά φέσια και επιστροφές φόρων

«Γκάζι» για κρατικά φέσια και επιστροφές φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:51 Δημιουργία 15/10/21, 08:41
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Γκάζι» πρέπει να πατήσει το οικονομικό επιτελείο για να ελαχιστοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων τής Γενικής Κυβέρνησης και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Αυτό ζητούν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί, που βλέπουν να διογκώνονται εκ νέου τα κρατικά φέσια και το θέμα θα τεθεί την προσεχή εβδομάδα μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων και του οικονομικού επιτελείου.

Οι δανειστές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελούν από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από την εποπτεία, διότι εντείνουν τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και δυσχεραίνουν τις χρηματοδοτήσεις υγιών επιχειρήσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για περιορισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φρέναρε μέσα στην πανδημική κρίση, με αποτέλεσμα αυτές να διογκωθούν σε πάνω από 2 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Τον περασμένο Απρίλιο καταρτίστηκε ένα νέο σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και προβλέφθηκε ένα ελάχιστο σταθερό ποσό για κάθε υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και πάλι δεν σημειώθηκε πρόοδος. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει πως τα φέσια του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, είναι βέβαιο- με βάση αυτές τις χαμηλές επιδόσεις- ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει νέα πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τα κρατικά φέσια ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ύψους 547 εκατ. ευρώ, φτάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στα νοσοκομεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος του Ιουλίου να ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2020. Τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, έναντι 356 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου.

Στους ΟΤΑ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ- και αφαιρουμένων των προσαρμογών, σε 107 εκατ. ευρώ- έναντι 252 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020 (μείωση 40%). Η μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα ποσά που έχουν διατεθεί δύναται να μην επιστρέφονται από τους δήμους που θα εκκαθαρίσουν πλήρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Από το υπουργείο Οικονομικών φέρουν ως αιτιολογία, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση (όπως οι Σταθερές Συγκοινωνίες, οι Οδικές Συγκοινωνίες, ο ΟΑΣΑ κ.ά.), λόγω της μη είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων ως συνέπεια της πανδημίας, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους. Και για τον συγκεκριμένο λόγο εγκρίθηκε επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό ύψους 62 εκατ. ευρώ, η οποία χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ύψους 39 εκατ. ευρώ, των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία σχεδιάστηκε ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φορέων αυτών ως στρατιωτικών βιομηχανιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αν σου άρεσε κάνε