Περαιτέρω μέτρα για μικρές επιχειρήσεις κι ευάλωτα νοικοκυριά ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια

Περαιτέρω μέτρα για μικρές επιχειρήσεις κι ευάλωτα νοικοκυριά ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 06:58 Δημιουργία 14/10/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

H ενίσχυση των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων καθώς και των ευάλωτων νοικοκυριών εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κύματος της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας καταδεικνύουν ότι το αρχικό κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί και πλέον «σκανάρουν» μία προς μία τις ευρωπαϊκές προτάσεις, αξιολογώντας ποιες από αυτές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Θα υπάρξει ένα «τεστ κοστολόγησης», προκειμένου να υπολογιστεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος, ενώ απορρίπτεται κάθε περίπτωση μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καθώς αποφέρουν σίγουρα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Πέρυσι, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης απέδωσε 457 εκατ. ευρώ, στην ηλεκτρική ενέργεια 159 εκατ. ευρώ, στο φυσικό αέριο 32 εκατ. ευρώ, στο πετρέλαιο κίνησης 1,319 δισ. ευρώ, στις βενζίνες 1,9 δισ. ευρώ και ο ΕΦΚ στο υγραέριο 94 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός εστιάζεται κυρίως σε δύο άξονες:

1.Στη δυνατότητα για στήριξη στη βιομηχανία ή στις επιχειρήσεις, χωρίς όμως να θίγονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού περί κρατικών ενισχύσεων.

Στην πράξη, οι κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Ενδεικτικά, ενισχύσεις προς επιχειρήσεις είναι οι επιχορηγήσεις, οι πάσης φύσεως επιδοτήσεις, οι εγγυήσεις δανείων, οι φορολογικές απαλλαγές/εκπτώσεις, οι ρυθμίσεις/διαγραφές χρεών, οι εκπτώσεις/μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θέματα κρατικών ενισχύσεων εγείρονται και στους κρίσιμους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και της αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν είναι όλες μη συμβατές με το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς η παρέμβαση του κράτους κρίνεται πολλές φορές επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας της οικονομίας, όπως την τρέχουσα περίοδο η στήριξη των επιχειρήσεων από την ενεργειακή ακρίβεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να «κάψει» ή έστω να «ψαλιδίσει» τα φτερά της ελληνικής βιομηχανίας κατά τη φάση της «απογείωσης» μετά τα lockdown. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί ή θα αυξηθεί κατά 20%- 40% (ανάλογα με την επιχείρηση), πλήττοντας όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους, από τα πλαστικά και την κλωστοϋφαντουργία έως τα μέταλλα και τα τσιμέντα.

2.Στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια, να δοθεί κοντά στα Χριστούγεννα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Αν σου άρεσε κάνε