Έξτρα δημοσιονομικός χώρος και ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης

Έξτρα δημοσιονομικός χώρος και ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 06:53 Δημιουργία 11/10/21, 06:47
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων αρχικά, και των επικεφαλής στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, μπαίνουν τόσο ο δημοσιονομικός χώρος που θα μπορούσε να προκύψει για την περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής και την καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων σε ευάλωτα νοικοκυριά, όσο και η ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την κάλυψη μέρους του ενεργειακού κόστους, επεξηγώντας ότι τα όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, «προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος "τρώγεται" από την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι το νέο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια τροποποιεί τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, θέτοντας σαφώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελαφρύνσεων, όπως η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς και τα σχέδια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, με τις μεγάλες ανατροπές από το 2022 και την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο, και την αξία του.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί σε δύο σημαντικές εκκρεμότητες, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την οριστική εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Και για τα δύο θέματα οι θεσμοί έχουν μεν αναγνωρίσει την καθυστέρηση που έφερε η πανδημία, αλλά ζητούν να επισπευσθούν οι κινήσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί.

Στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, με βάση τα τελευταία στοιχεία τα κρατικά «φέσια» ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ύψους 547 εκατ. ευρώ, φθάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιουλίου καταδεικνύουν ύψος εκκρεμών συντάξεων 564 εκατ. ευρώ (274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί), ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπορεί μεν να καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο οι δανειστές εκτιμούν ότι είναι νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ έχουν καταγράψει καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον «νόμο Κατσέλη».

Οι δεσμεύσεις της 12ης αξιολόγησης συνδέονται επίσης με:

-Το νέο λογιστικό σχέδιο στο Δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.

-Τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας για να επιλυθούν ζητήματα ανταγωνισμού.

-Την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με ανώτατο πλαφόν έκτακτου προσωπικού.

-Τη λειτουργία του Project Preparation Facility μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για την προετοιμασία έργων του «Ελλάδα 2.0» και τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

-Τις αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που αυτό κατέχει στις τράπεζες.

Αν σου άρεσε κάνε