Ενέργεια: «Ομπρέλα» μεγαλύτερης στήριξης κόντρα στην «τέλεια καταιγίδα»

Ενέργεια: «Ομπρέλα» μεγαλύτερης στήριξης κόντρα στην «τέλεια καταιγίδα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:21 Δημιουργία 10/10/21, 10:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Παράθυρο» σε μεγαλύτερη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια άνοιξε ο Κ. Σκρέκας, κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Θ. Σκυλακάκη για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, όποτε οι τιμές «τρέχουν» σε ξέφρενο ράλι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει 6πλασιαστεί από την αρχή του έτους και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει 4πλασιαστεί.

Εξήγησε πως οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζονται μέσα από τις χρηματαγορές.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε μεγαλύτερες ενισχύσεις, αν χρειαστεί», τόνισε ο ίδιος. «Κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες και θα απειλούνται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι Έλληνες καταναλωτές από τέτοιες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα ερχόμαστε και θα τους στηρίζουμε, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι στο ηλεκτρικό Ρεύμα: για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπάρξει ενίσχυση 60 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 μεγαβατώρες το μήνα. Επομένως, 70 ευρώ το τετράμηνο. Για ένα νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο η ενίσχυση προσδιορίζεται στα 24 ευρώ το μήνα. Επομένως, η τετραμηνιαία ενίσχυση θα φτάνει τα 100 ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή αφορά όλους τους παρόχους, όπως επεσήμανε ο υπουργός. Στη ΔΕΗ οι αυξήσεις δεν θα είναι πάνω από 2-3 ευρώ το μήνα, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει και διαφημίζουν εμπορικά πακέτα.

Στο φυσικό αέριο, όπως είπε ο υπουργός, τα αποθέματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις έως τον Ιούνιο του 2022. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει και επιπλέον έκπτωση 15% από τη ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο.

Αν σου άρεσε κάνε