Αυξάνονται τα κονδύλια για επιδότηση ρεύματος και θέρμανσης

Αυξάνονται τα κονδύλια για επιδότηση ρεύματος και θέρμανσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:57 Δημιουργία 07/10/21, 06:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα επιπλέον κονδύλι τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ αναζητεί το οικονομικό επιτελείο για να μετριάσει τις επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Με τις τιμές να σπάζουν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τους αναλυτές να θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό ήρθε για να μείνει επί σειρά ετών, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να διευρύνουν το πλέγμα των παρεμβάσεων, με αύξηση των σχετικών κονδυλίων πέραν των 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη υπολογιστεί για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος και των 100 εκατ. για το επίδομα θέρμανσης.

Για το κονδύλι του επιδόματος- από τα 80 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 100 εκατ. ευρώ που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο- εξετάζεται πλέον να υπερδιπλασιαστεί υπερβαίνοντας ακόμη και τα 200- 250 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η επιδότηση του φυσικού αερίου που έχει ήδη ψηφιστεί. Στα υπουργικά γραφεία σβήνουν και γράφουν σενάρια, ενώ μεταξύ των πηγών αναζήτησης κονδυλίων περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους ρύπους, όπως και τα επιπλέον κεφάλαια που συγκεντρώνει ο ειδικός λογαριασμός για την πράσινη ενέργεια και ο οποίος προέρχεται από τις υψηλότερες αποζημιώσεις που παίρνουν από την αγορά οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Παράλληλα, υπάρχει εισήγηση για χρήση ενός μέρους από τον λογαριασμό των ταμειακών διαθέσιμων. Καθώς, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, ένα πολύ μικρό μέρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα στις συνέπειες από την ενεργειακή ακρίβεια.

Μια άλλη λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζουν το σενάριο μιας τελευταίας ομολογιακής έκδοσης.

Η αύξηση των κονδυλίων θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο έλλειμμα. Το θέμα θα περιληφθεί στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης, που σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εκκινεί την προσεχή εβδομάδα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, να περάσουν ως προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία.

Το πρόβλημα έγκειται και στο γεγονός ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όπως εκτιμούν παράγοντες στις Βρυξέλλες, φαντάζει απίθανο να υπάρξει στη συνάντηση κορυφής στις 22 Οκτωβρίου μια συμφωνία για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αντίστοιχα με αυτά που σχεδιάζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο στη χώρα μας.

Και ενώ η Ευρώπη αδυνατεί για μια ακόμη φορά να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά, η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε χθες νέα ιστορικά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί κατά 400% από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, στην αγορά ρεύματος οι τάσεις δείχνουν πως τις αυξήσεις 40% στα τιμολόγια του Οκτωβρίου πιθανώς να ακολουθήσουν ανάλογες ανατιμήσεις και τον Νοέμβριο. Ενώ, το πετρέλαιο τύπου Brent «σκαρφάλωσε» έως τα 83,47 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2018!

Αν σου άρεσε κάνε