Επισπεύδονται τα ειδοποιητήρια για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται τέλη του χρόνου

Επισπεύδονται τα ειδοποιητήρια για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται τέλη του χρόνου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:49 Δημιουργία 06/10/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανεβάζει στροφές η ΑΑΔΕ και δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει πλειάδα φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει με απώλειες σημαντικών εσόδων.

Έτσι, σπεύδει να αποστείλει ειδοποιητήρια για υποθέσεις για τις οποίες η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, λήγει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η πραγματική ημερομηνία λήξης για το Δημόσιο είναι η 1η Δεκεμβρίου.

Διότι, αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία ημερομηνία στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Καθώς, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών από τη στιγμή της κοινοποίησης αυτής της πράξης.

Ως εκ τούτου, οι επόμενες 55 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Φορολογική Διοίκηση και προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ, αλλά και αδήλωτων αναδρομικών που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2021. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι οι υποθέσεις συγκεκριμένων ετών που ξεκινούν από το 2015 και γυρίζουν πίσω, ανάλογα με την περίπτωση, έως και το 2005.

Ειδικότερα, μετά τις 31/12/2021 παραγράφονται οι εξής φορολογικές υποθέσεις:

1. Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2015 για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο έως τις 31/12/2020. Στους φορολογούμενους θα αποσταλούν «ραβασάκια» για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015. Όσοι ανταποκριθούν και υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.

3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2012, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής ανέρχεται στα οκτώ έτη.

4. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2010, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.

5. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2010, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής.

6. Οι υποθέσεις του 2005. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου εφέτος.

Αν σου άρεσε κάνε