Προσχέδιο προϋπολογισμού: Φόροι και χρέη «αυγατίζουν» τα έσοδα

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Φόροι και χρέη «αυγατίζουν» τα έσοδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 06:51 Δημιουργία 05/10/21, 06:46
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι «παρενέργειες» από την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας αποτυπώνονται ανάγλυφα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αρχίζουν να αποπληρώνουν τις οφειλές οι οποίες είχαν ανασταλεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η αύξηση των εσόδων από φόρους βασίζεται από τη μια πλευρά στην εκτίμηση για την άνοδο του ΑΕΠ, αλλά από την άλλη έχει ως «όχημα» τις μεγάλες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, όπως είναι η επιστροφή των δανείων από τους επτά γύρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αλλά και η σταδιακή αποπληρωμή ενός… βουνού από χρέη.

Από τα στοιχεία για τα έσοδα, προκύπτει ότι το επόμενο έτος αυτά θα καταγράψουν αύξηση κατά 4,6 δισ. ευρώ ή 9%. Από το συνολικό ποσό, το 1,9 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους άμεσους φόρους και τα 2,1 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους. Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά 2,20 δισ. ευρώ (από 26,19 δισ. ευρώ το 2021 σε 28,40 δισ. ευρώ το 2022). Εξ αυτών, το 1,57 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από τον ΦΠΑ και τα 578 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Συνολικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18,752 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τους ΕΦΚ στα 7 δισ. ευρώ.

Σημαντικά αυξημένα κατά 1,9 δισ. ευρώ αναμένονται και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος (από 12,9 δισ. ευρώ εφέτος σε 14,891 δισ. ευρώ το 2022). Εξ αυτών, τα 651 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και το 1,2 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Στον αντίποδα, θα ισχύσουν μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, θα παραταθούν κάποιες άλλες, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και νέες.

Ειδικότερα, οι μειώσεις φόρων που ισχύουν είναι:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%.

-Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% σε 5%.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 μονάδες.

-Χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για όλα τα αγροτικά σχήματα.

-Μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 5 νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά.

Παράλληλα θα παραταθούν υφιστάμενες μειώσεις και θα ισχύσουν νέες, όπως:

1. Συνεχίζεται η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

2. Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Μειώνεται περαιτέρω σε μόνιμη βάση ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων, από το 24% στο 22%.

4. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο 2022.

5. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο 2022.

6. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο 2022.

7. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών- δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού για κινητές και ακίνητες αξίες έως 800.000 ευρώ.

8. Μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, και καταργείται για νέους έως 29 ετών.

9. Μειώνεται από το 13% στο 6% σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.

10. Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Στο προσχέδιο έχει καταγραφεί μείωση κατά 60 εκατ. ευρώ των τακτικών φόρων ακίνητης περιουσίας, που αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,5 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε