Νέο ηλεκτρονικό «όπλο» για το κυνήγι των οφειλετών

Νέο ηλεκτρονικό «όπλο» για το κυνήγι των οφειλετών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:26 Δημιουργία 02/10/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Φύλλο και φτερό» θα κάνει η ΑΑΔΕ τα στοιχεία των οφειλετών- και κυρίως των μεγάλων- με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να… σφυρίζουν αδιάφορα και να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη, παρά τη δυνατότητα που απέκτησαν για ένταξη σε ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς.

Παράγοντες τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλώνουν εξοργισμένοι από τη στάση αυτών των οφειλετών και επισημαίνουν ότι αφού δεν θέλησαν να επωφεληθούν από το «καρότο» των ρυθμίσεων (π.χ. αναβίωση της ρύθμισης των 100 και 120 δόσεων, ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας σε 36 και 72 δόσεις, εξωδικαστικός συμβιβασμός με έως και 240 δόσεις) τώρα έρχεται το «μαστίγιο».

Με την αρωγή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ένα νέο «όπλο», αυτό της «αυτοματοποιημένης διαχείρισης οφειλών». Μέσω αυτού, θα μπορεί:

-Να αποκτήσει πλήρες προφίλ του οφειλέτη, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα, όπως το εισόδημα, το περιουσιολόγιο, ή οι καταστάσεις πελατών/προμηθευτών.

-Να δημιουργήσει σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας.

-Να έχει σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη- μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.ά.)

-Να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

-Να εισαγάγει νέες μεθόδους και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

-Να υπάρξει διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση στη λήψη των μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί με συνοπτικές διαδικασίες.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η συντριπτική πλειονότητα των χρεών προς την εφορία ανήκει σε μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση πληρώσουν έστω την ελάχιστη δόση μιας ρύθμισης, αλλά αυξάνονται κάθε μήνα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία με οφειλή άνω του 1 εκατ. ευρώ «συγκεντρώνονται» 87 δισ. ευρώ σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 109 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας «πάγωσε» και η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, αλλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο σχετικός κατάλογος θα δει εκ νέου το φως της δημοσιότητας το 2022, με νέα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Αν σου άρεσε κάνε