Προϋπολογισμός: Ποια επιπρόσθετα μέτρα φέρνει η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ

Προϋπολογισμός: Ποια επιπρόσθετα μέτρα φέρνει η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:50 Δημιουργία 01/10/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Χωρίς εκπλήξεις κατατίθεται την προσεχή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς θα έχει πρόβλεψη για άνοδο εφέτος του ΑΕΠ κατά 5,9%, για να προσεγγίσει αυτό στα 178 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση των εσόδων βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να συγκρατηθούν στα 54,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ είναι τόκοι και τα 13,371 δισ. ευρώ παροχές για εργαζόμενους. Προβλέπεται επίσης ένα κονδύλι 806,8 εκατ. ευρώ για καταπτώσεις δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή περί τα τέλη του Νοεμβρίου, με παλαιό οικονομικό παράγοντα να λέει χαριτολογώντας ότι «το προσχέδιο έτσι κι αλλιώς είναι μόνο μια υποχρέωση που πρέπει να βγει».

Στο τελικό κείμενο θα αποτυπωθεί και η τυχόν διεύρυνση του πακέτου της ΔΕΘ, με όλον τον σχεδιασμό για επιπλέον μέτρα στήριξης να εδράζεται στη νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, από το 5,9% στην περιοχή του 6,1% έως 6,5%. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκτίμησε ότι ο φετινός ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,9%, μια πρόβλεψη αισθητά υψηλότερη σε σχέση με αυτήν του Ιουλίου για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7%.

«Πατώντας» επάνω στην μεγαλύτερη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για συμπληρωματικές παρεμβάσεις, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών και να «ξεκλειδώσουν» νέες παροχές, έστω προσωρινού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών προκρίνονται για το 2022 η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, οι περαιτέρω μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ένα νέο πακέτο για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας», αφού αυτή, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι παράμετροι που θα καθορίσουν τον τελικό δημοσιονομικό χώρο συνδέονται με τον πληθωρισμό, τις αναμενόμενες επιπτώσεις των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, την αύξηση του μεταφορικού κόστους, την πορεία του τουρισμού, αλλά και το κόστος της πανδημίας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα οφείλουν να είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των ορίων που παρέχει η πρόσθετη ανάπτυξη, καθώς επ’ ουδενί πρέπει να διαταραχθεί η εικόνα μιας συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, ενόψει και των συζητήσεων για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023.

Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι για το 2022 θα ισχύει η ρήτρα διαφυγής που απαγορεύει τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, θέτει αυτομάτως σε διαβούλευση με τους θεσμούς τις όποιες παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τα νοικοκυριά. Και μια ευρύτερη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε