Επιβεβαίωση του «Χrimaonline» - Επίδομα φυσικού αερίου στα νοικοκυριά φέτος

Επιβεβαίωση του «Χrimaonline» - Επίδομα φυσικού αερίου στα νοικοκυριά φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:56 Δημιουργία 30/09/21, 10:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επίδομα φυσικού αερίου θα χορηγηθεί εφέτος στα νοικοκυριά, για να περιοριστεί το κόστος από την προμήθεια του συγκεκριμένου καυσίμου, το οποίο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 177% (!) μέσα σε έναν χρόνο ενώ εξαντλούνται τα αποθέματά του.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρόσφατο ρεπορτάζ του xrimaonline.gr.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών δύνανται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Επίσης με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών, θα καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος χορήγησης, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, καθώς και τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων.

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται το πακέτο των εξαγγελιών της ΔΕΘ, το οποίο θα «ενεργοποιηθεί» από αύριο.

Συγκεκριμένα:

-Αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς). Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Σήμερα, η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο σε ακίνητη όσο και σε κινητή περιουσία (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά). Οι φορολογούμενοι που θα δίνουν μετρητά ή ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ. Με την υποβολή της δήλωσης, η εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων. Καθώς, δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων. Η Εφορία θα ψάχνει μέσα από τις δηλώσεις εάν από το εισόδημα παρελθουσών χρήσεων, ή από το προϊόν πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν, καλύπτεται το ποσό της γονικής παροχής σε χρήμα. Σε περίπτωση μη κάλυψης, ο γονιός θα φορολογείται για το ακάλυπτο ποσό με συντελεστές που θα ανέρχονται ακόμη και στο 44%.

-Διατηρείται έως τον Ιούνιο 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο.

-Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από το 24% σε 13% έως τον Ιούνιο 2022.

-Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Ως «ζωοτροφές» νοούνται ενδεικτικά τα άχυρα και οι φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, τα γογγύλια, τα κτηνοτροφικά τεύτλα, οι κτηνοτροφικές ρίζες, οι χορτονομές, τα τριφύλλια, τα κτηνοτροφικά λάχανα, οι χορτονομές λούπινου, βίκου και τα παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και το καλαμπόκι. Εξαιρούνται οι τροφές για σκύλους και γάτες.

-«Κουρεύεται» κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

-Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο 2022.

Αν σου άρεσε κάνε