Μείωση φορολογικού συντελεστή κατά 30% για συγχωνευμένες επιχειρήσεις

Μείωση φορολογικού συντελεστή κατά 30% για συγχωνευμένες επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:27 Δημιουργία 29/09/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δανεισμός με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, σημαντική μείωση φορολογικής επιβάρυνσης και διευκολύνσεις ως προς την αδειοδότηση, θα αποτελούν τα οφέλη όσων επιχειρήσεων επιλέξουν την οδό των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών.

Αυτό θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι το καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια και κυρίως την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα ώστε να εγκριθεί η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει ως κίνητρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%- από το 22% στο 15,5%- για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συμπράξουν συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο, και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.

Παράλληλα, οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο- μόλις 0,35%- μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να υπάρξει ως ένα επιπλέον κίνητρο και η επιδότηση των επιπλέον θέσεων εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν στις νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τη συγχώνευση ή την εξαγορά.

Ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Δηλαδή, μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με μια ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά στο τουλάχιστον 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα.

Για να αποφεύγεται η καταστρατήγηση των φοροελαφρύνσεων, εξετάζεται η θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο τζίρος, το νέο κεφάλαιο που θα προκύψει κ.λπ. Ενώ, θα διενεργούνται έλεγχοι κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης ή της εξαγοράς.

Σημειώνεται, επίσης, ότι από την 1η Οκτωβρίου εφέτος μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την «πράσινη οικονομία», την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 48,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές, απασχολώντας έως 9 άτομα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29,9% κατά μέσο όρο. Ενώ, η μικρή επιχειρηματικότητα εστιάζεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών για εγχώρια κατανάλωση (καφετέριες κ.ά.).

Αν σου άρεσε κάνε