Επιπλέον «ενέσεις» κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια

Επιπλέον «ενέσεις» κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:21 Δημιουργία 28/09/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Νέα σενάρια για επιπλέον «ενέσεις» στα εισοδήματα των νοικοκυριών για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια, που απειλεί τον χειμώνα να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί διαπίστωσαν ότι τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα δεν επαρκούν, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου από 1,05 ευρώ/λίτρο στην Αττική και έως και 1,20 ευρώ/λίτρο στα νησιά, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε ακόμη και 100% σε σχέση πέρυσι.

Με βασικό «όπλο» τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας (το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί ακόμη και 6,4%), τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

-Νέα αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης. Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην αύξηση του ποσού κατά 20%, χωρίς να μεταβληθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων. Το ύψος του επιδόματος από 220 ευρώ (ποσό βάσης) θα φθάσει την τρέχουσα σεζόν στα 260 ευρώ. Επί της ουσίας, το ελάχιστο ποσό των 80 ευρώ που δίδεται σήμερα θα ανέλθει στα 96 ευρώ και το μέγιστο ποσό των 650 ευρώ στα 780 ευρώ.

-Επιδότηση με εισοδηματικά κριτήρια για τα νοικοκυριά (περίπου 500.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα) που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

-Νέα ενίσχυση της επιδότησης ρεύματος, με ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και το 2022 το μέτρο της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ήδη την αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. ευρώ) της πρώτης «προίκας» του εν λόγω Ταμείου. Επιδοτείται με 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες.

-Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το «ράλι» στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων συνεχίζεται ακάθεκτο, με την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent να προσεγγίζει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, σε ανάλυσή της η Goldman Sachs εκτιμά πως το «ράλι» των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον προς τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν χθες νέο άλμα άνω του 3,6%, στοιχείο πρωτοφανές για τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου. Και το χειρότερο όλων, είναι ότι τα αποθέματα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αδυνατώντας να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Αν σου άρεσε κάνε