Ταχύτερη ανάκαμψη «βλέπει» η Κομισιόν

Ταχύτερη ανάκαμψη «βλέπει» η Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:41 Δημιουργία 22/09/21, 15:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και σημαντική πρόοδο στις δεσμεύσεις της χώρας διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 6% το 2022, χάρη στον θετικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης, αλλά και των ισχυρών μέτρων στήριξης, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, βάζει αστερίσκους για καθυστερήσεις, κυρίως ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και ως τους μηχανισμούς μείωσης των κόκκινων δανείων (NPLs).

Πάντως, η γενική εικόνα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, είναι πως «η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας».

Υψηλή αβεβαιότητα καταγράφεται και στο ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις.

Στο καρέ της αβεβαιότητας προστίθενται οι πιέσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και η πιθανή αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών

Αν σου άρεσε κάνε