Έρχεται «σούπερ» φορολοταρία τα Χριστούγεννα

Έρχεται «σούπερ» φορολοταρία τα Χριστούγεννα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 06:52 Δημιουργία 20/09/21, 06:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια «σούπερ» φορολοταρία, που θα διανείμει συνολικά 2 εκατ. ευρώ, υπόσχεται για τα Χριστούγεννα το υπουργείο Οικονομικών, ως δέλεαρ για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Με την ειδική αυτή κλήρωση, που θα μοιράσει από 100.000 ευρώ όχι μόνον σε έναν αλλά σε περισσότερους φορολογούμενους, θα γίνουν παράλληλα τα «εγκαίνια» του νέου πλαισίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022. Κάθε μήνα του επόμενου έτους, τα ποσά που θα κληρώνονται θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και στις 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για το καθεστώς της φορολοταρίας και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου, θα προβλέπεται:

-Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα θα παραμείνει στο 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με ετήσιο κόστος τα 12 εκατ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 τυχεροί από 5.000 ευρώ, 5 τυχεροί από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

-Μια άλλη αλλαγή θα αφορά στη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Η πλατφόρμα θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται, όπως συμβαίνει σήμερα, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Ήδη, εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της, έτσι ώστε να είναι έτοιμη τον προσεχή Δεκέμβριο.

-Στη νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και κατ’ επέκταση περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, στο νέο καθεστώς θα τριπλασιάζονται οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες.

-Θα υπάρχει διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν, με κάρτες ή μέσω e-banking φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Επί παραδείγματι, μια σκέψη είναι, οι λαχνοί να διπλασιάζονται εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του, ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες αυτοί θα τριπλασιάζονται.

Αν σου άρεσε κάνε