Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι, ίδια κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι, ίδια κριτήρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:59 Δημιουργία 16/09/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μεγαλύτερο ποσό για επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τον Δεκέμβριο τα νοικοκυριά που ήταν δικαιούχοι κατά την περυσινή περίοδο, καθώς αυξάνεται 20% το κονδύλι που θα διατεθεί εφέτος και θα διαμορφωθεί στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν μεταβάλλονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν για να λάβουν το επίδομα, με αποτέλεσμα να μην διευρυνθεί ουσιαστικά ο αριθμός των δικαιούχων και περίπου ίδια σε αριθμό νοικοκυριά να λάβουν μεγαλύτερα ποσά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποκλείει τη μείωση των φόρων (ΕΦΚ κ.λπ.) στο πετρέλαιο, τόσο κίνησης όσο και θέρμανσης, με την αιτιολογία ότι δεν είναι στην πολιτική μας να επιδοτήσεις ένα «βρώμικο» καύσιμο όταν όλοι κινούνται προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος καθώς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου, θα είναι 20% υψηλότερη σε σχέση πέρυσι. Προβλέπεται δε, να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και στο 1,20- 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Ενώ, το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμη και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Με βάση το γεγονός ότι δεν αλλάζουν τα κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης, το οποίο πέρυσι είχε οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια, αναμένεται να αυξηθεί στα 260 ευρώ. Το επίδομα βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, προκειμένου να προκύψει το τελικό ποσό. Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από τα 80 ευρώ και έφθανε τα 650 ευρώ, ενώ εφέτος τα ποσά θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται και εφόσον πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

-Άγαμοι που το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.

- Έγγαμοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Σημειώνεται ότι, το επίδομα δεν χορηγείται σε φιλοξενούμενους, όσους εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 ΙΧ αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Αν σου άρεσε κάνε