Στήριξη στα νεαρά ζευγάρια μέσω παροχής δωρεάν στέγης εξετάζει η κυβέρνηση

Στήριξη στα νεαρά ζευγάρια μέσω παροχής δωρεάν στέγης εξετάζει η κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:44 Δημιουργία 15/09/21, 08:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη στήριξη των νέων ζευγαριών, μέσω της παροχής δωρεάν στέγης, εξετάζει η κυβέρνηση μετά και το νέο «ράλι» στην οικονομία, που αφήνει περιθώριο για επιπλέον παροχές.

«Δώρα» πέραν των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, φαίνεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, λόγω της εκτόξευσης της ανάπτυξης, με το Χρήστο Σταϊκούρα, να χαρακτηρίζει σχεδόν «συντηρητική» τη φετινή πρόβλεψη για άνοδο 5,9%, ενώ συμπλήρωσε: «Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος, ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».

Αν υπάρξει τελικά το δημοσιονομικό περιθώριο, θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και η παροχή στέγης σε νεαρά ζευγάρια, με το κράτος να διαθέτει ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά όπου θα διαμένουν δωρεάν, έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τον κοινό αλλά και τον εργασιακό βίο τους, χωρίς τα βάρη πληρωμής ενοικίων, κάτι που αποτρέπει πολλούς νέους από το να κάνουν σχέδια για οικογένεια.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού με τις τελικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2022, θα κριθεί η τύχη εισηγήσεων όπως οι εξής:

- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστό πάνω όχι μόνον από το 3% -το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- αλλά και από το 3,5% που είχε ήδη μπει στο τραπέζι. Ο «πήχης» των εξαγγελιών για το θέμα αυτό παραμένει ως τώρα χαμηλά, γιατί μπορεί τελικά να αναθεωρηθεί κατά πολύ. Και αυτό θα μεταφραστεί σε έμμεση αύξηση μισθών για εκατομμύρια μισθωτούς από τον Ιανουάριο του 2022.

- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως μόνον για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά για και για τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους ακόμη ενδεχομένως.

- δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο με αναπροσαρμογή στους συντελεστές όπως εξαγγέλθηκε ήδη από τη ΔΕΘ, αλλά και στο σύνολο των εισπράξεων έως 8%.

Αν σου άρεσε κάνε