Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:48 Δημιουργία 14/09/21, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται νέοι συντελεστές και κλίμακα, η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, η χρονική επιμήκυνση των δόσεων, αλλά και η εξάλειψη των εκπτώσεων που υπάρχουν σήμερα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Τα αποκαλυπτήρια του «νέου ΕΝΦΙΑ» αναμένεται να γίνουν στα τέλη του Νοεμβρίου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η άσκηση που τρέχει σήμερα από την ΑΑΔΕ στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι αφ’ ενός να αποσβεστούν κατά το δυνατόν οι κραδασμοί από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές (που αγγίζουν και τα λαϊκά στρώματα) και αφ’ ετέρου να μην αποθαρρύνονται, λόγω της υψηλής φορολόγησης, όσοι σκοπεύουν να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Το βασικό σενάριο της άσκησης προβλέπει ότι για κάθε ακίνητο θα υπολογίζεται ο φόρος ξεχωριστά, ενώ για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ο φόρος θα αυξάνεται αναλογικά βάσει των νέων συντελεστών.

Παράλληλα:

-«Καταργείται» ο συμπληρωματικός φόρος, καθώς ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ενώ επιβαρύνονται περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 352,52 εκατ. ευρώ αναλογούσαν σε φυσικά πρόσωπα και τα 272,38 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

-Θα υπάρξει νέα κλίμακα και ο υπολογισμός θα πραγματοποιείται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο, τα τετραγωνικά, την παλαιότητα και γενικά τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

-Καταργούνται οι εκπτώσεις στο τελικό ποσό που προκύπτει από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα αυτές αρχίζουν από το 10% και φτάνουν στο 30% για όποιον έχει ακίνητη περιουσία κάτω των 60.000 ευρώ.

-Διατηρείται η απαλλαγή του φόρου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή σε αυτές με άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις. Ενώ, χορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος φόρου σε κάθε φορολογούμενο που το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

-Αλλάζει πλήρως το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Αυτός θα καταβάλλεται σε 10 ή 12 δόσεις, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους, ή από τον Μάρτιο έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, αντίστοιχα (αντί των 6 δόσεων που ισχύουν σήμερα).

Αν σου άρεσε κάνε