Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ποιους επαγγελματίες αφορά η έκπτωση φόρου 30%

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ποιους επαγγελματίες αφορά η έκπτωση φόρου 30%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:53 Δημιουργία 13/09/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί εντός του μηνός θα προβλέπει την έκπτωση φόρου 30% επί των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα γίνονται σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για υπεραποσβέσεις σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, οι νέοι μειωμένοι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ θα ενσωματώνονται και όλες οι φορολογικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προβλέπεται ότι από τον Ιανουάριο 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και έως του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Οι δυο βασικές παράμετροι της ρύθμισης θα προβλέπουν ότι:

-Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών, με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ.

-Θα μετρούν διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Στον κατάλογο των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο, περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές, Ξυλουργοί, Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών), Ταξί, Αλουμινάδες, Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης, Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, Φωτογράφοι, Εργολάβοι σκυροδέματος.

Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνίατρους θα μετρούν διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Παράλληλα, αλλάζει τελείως η φορολοταρία, στην οποία σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία θα κλιμακώνονται κάθε μήνα και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Στα κίνητρα της υπερέκπτωσης θα περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των παγίων στοιχείων των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης σε ποσοστό συνολικά 200% των δαπανών και θα ισχύουν για τρία έτη. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις σε πράσινη οικονομία και ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν και από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η έκπτωση αυτή αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, πέραν της έκπτωσης των δαπανών αυτών που ήδη εφαρμόζεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα συνολικά οι δαπάνες αυτές να εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200%.

Αν σου άρεσε κάνε