Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση κονδυλίων και δικαιούχων ως αντίμετρο των ανατιμήσεων

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση κονδυλίων και δικαιούχων ως αντίμετρο των ανατιμήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:20 Δημιουργία 10/09/21, 08:04
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην αύξηση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης και στη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

35 ημέρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2021/2022, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι 20% ακριβότερο από πέρυσι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50%, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με την αγορά, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ για τα νησιά η πρόβλεψη είναι για περίπου 1,20 ευρώ ανά λίτρο. Όσον δε αφορά στο φυσικό αέριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά τον χειμώνα, καθώς τα αποθέματα πλέον είναι υπερβολικά χαμηλά και η νέα τροφοδοσία πολύ περιορισμένη.

Πέρυσι διατέθηκαν για το επίδομα θέρμανσης περίπου 100 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε όχι μόνο σε όσους χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε εκείνους που έκαναν χρήση του φυσικού αερίου, καθώς και στα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς με περισσότερους από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Το επίδομα βάσης ορίστηκε στα 220 ευρώ και το ποσό αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό, το οποίο πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα, στο Βελούχι ο συντελεστής επιδότησης είναι 1,6172 και είναι ο υψηλότερος συντελεστής στην επικράτεια. Για ένα ζευγάρι που έχει την κύρια κατοικία του στο συγκεκριμένο μέρος, το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 355,79 ευρώ. Εάν υπάρχει ένα προστατευόμενο τέκνο, το επίδομα αυξάνεται στα 391,37 ευρώ (355,79+10%), ενώ για δυο παιδιά διαμορφώνεται στα 430,51 ευρώ (391,37+10%). Το επίδομα που θα προκύψει μετά τον υπολογισμό, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, αλλά και να μην υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ίσχυσαν πέρυσι, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

-Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.

-Έγγαμοι φορολογούμενοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι είχαν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες, με συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ και που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα οι φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από δύο ΙΧ αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

Αν σου άρεσε κάνε