ΔΕΘ: Πακέτο επιπλέον φοροελαφρύνσεων «δώρο» της εκτόξευσης  ΑΕΠ

ΔΕΘ: Πακέτο επιπλέον φοροελαφρύνσεων «δώρο» της εκτόξευσης ΑΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:21 Δημιουργία 08/09/21, 08:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον παροχές της τάξης των 500- 800 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι δημιουργεί εφέτος η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β’ τρίμηνο, καθώς, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου η αρχική πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 3,6% μπορεί πλέον να αναθεωρηθεί κατά 1- 1,5 μονάδες. Έτσι, εισηγούνται να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες της ΔΕΘ ένα πρόσθετο πακέτο με ενισχύσεις για τους άνεργους και τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που τα εισοδήματά τους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και τώρα απειλούνται από το τσουνάμι της ακρίβειας και ειδικά τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πορεύεται προς τη ΔΕΘ έχοντας στο «καλάθι» τα εξής μέτρα:

-Τη διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους.

-Τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και σε όλο το τουριστικό «πακέτο».

-Τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

-Τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

-Τη μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

-Τη διατήρηση και το 2022 της αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

-Την ενίσχυση για τους άνεργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

-Την παράταση κατά τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι», που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α’ κατοικία για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, έχοντας στις «αποσκευές» του τα στοιχεία για την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός θα στείλει θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, περιγράφοντας και τις επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις με ορίζοντα το 2023: όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022, καθώς και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα τους πρώτους μήνες του 2023.

Αν σου άρεσε κάνε