«Αντίστροφη μέτρηση» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

«Αντίστροφη μέτρηση» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:46 Δημιουργία 07/09/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αρχίζει αύριο η «αντίστροφη μέτρηση» για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου επί των ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ θέτει εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα για το έντυπο Ε9 και όλο το βάρος θα επικεντρωθεί στην ετοιμασία των ειδοποιητηρίων που θα αποσταλούν σε 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου αναμένεται να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXIS και ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, η 1η έως το τέλος του τρέχοντος μηνός και η τελευταία τον Φεβρουάριο 2022. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, λόγω και των παρατάσεων στον φόρο εισοδήματος, εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση έως το τέλος του Οκτωβρίου χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, με την οριστική απόφαση θα λαμβάνεται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν εφέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης στο εισόδημά τους από την πανδημία. Εξαιρούνται δε από την καταβολή του φόρου περιπτώσεις πληγέντων από τις πυρκαγιές. Από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2020, προκύπτει ότι 1.220.476 φυσικά πρόσωπα απαλλάχθηκαν πέρυσι από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που τούς αναλογούσε.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και έως τις 24 κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον τα ποσά του φόρου θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 180 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση. Ειδικότερα, η έκπτωση αρχίζει από το 10% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ και φτάνει στο 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ.

Επίσης με βάση την κείμενη νομοθεσία, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, είχαν το προηγούμενο έτος συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας. Ενώ, περίπου 700.000 θα είναι οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν τον φόρο, καθώς είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους. Τέλος, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή έχουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον- μεταξύ άλλων- το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι έως τις 12.000 ευρώ. Ποσό, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Σημειώνεται ότι, έως τις 11 αύριο το πρωί, οπότε και κλείνει η πλατφόρμα, μπορούν οι ιδιοκτήτες να προβούν σε διορθώσεις στο έντυπο Ε9. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις, είναι:

1. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, διότι στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του εντύπου, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε παρόμοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου

2. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100% (δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο), οπότε τού καταλογίζει τον συνολικό φόρο του ακινήτου.

Αν σου άρεσε κάνε