Φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα διετίας στη «βαλίτσα» για ΔΕΘ

Φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα διετίας στη «βαλίτσα» για ΔΕΘ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:56 Δημιουργία 06/09/21, 08:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προς έναν ευρύτερο κύκλο μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων με ορίζοντα διετίας, συγκλίνουν οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου προς το πρωθυπουργικό γραφείο για τις εξαγγελίες το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

Κεντρική θέση στις προτάσεις αυτές, φέρεται να έχουν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, καθώς και του τέλους επιτηδεύματος σε δύο φάσεις, αλλά και η αντιμετώπιση των κλυδωνισμών που προκαλούν στα νοικοκυριά οι ανατιμητικές πιέσεις, με «αιχμή του δόρατος» τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εξαγγελίες που έχουν «κλειδώσει» για το επόμενο έτος αφορούν στην επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και του εταιρικού συντελεστή στο 22%, καθώς και στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει επίσης:

-Την επέκταση και το 2022 του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και στον τουρισμό, με στόχο την μονιμοποίησή του από το 2023. Ειδικότερα, εξετάζεται η προσωρινή παράταση του μέτρου στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον κινηματογράφο, στα θέατρα κ.ά.

-Ελαφρύνσεις για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τα ευάλωτα νοικοκυριά και, ει δυνατόν, και τη μεσαία εισοδηματικά τάξη.

-Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, το ζήτημα δεν έχει λήξει οριστικά και υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη κατάργησή της από το 2023 για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

-Μια πρώτη παρέμβαση για τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, από 30% έως 50%.

-Πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα.

-Νέα μείωση της προκαταβολής φόρου από το 2023.

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν, από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

Ενώ, αξιοσημείωτες είναι οι πληροφορίες ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης στους συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων, ενδεχομένως από το 2023.

Αν σου άρεσε κάνε