Σε πρώτο πλάνο πρόωρη εξόφληση ΔΝΤ και GLF δάνεια

Σε πρώτο πλάνο πρόωρη εξόφληση ΔΝΤ και GLF δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:32 Δημιουργία 02/09/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η πρόωρη εξόφληση του δανείου από το ΔΝΤ ύψους 1,875 δισ. ευρώ, καθώς και η έναρξη της αποπληρωμής GLF δανείων (των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) ύψους 2,7 δισ. ευρώ, αποτελούν βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη χθεσινή διττή επανέκδοση των ελληνικών τίτλων.

Στο τραπέζι των παραγόντων του υπουργείου και αυτών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται επίσης η πρόταση για επαναγορά, με τη μορφή ανταλλαγής μετρητών, των ομολογιακών εκδόσεων που είχαν γίνει εκτός του PSI.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος- μετά την επιτυχή επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου από την οποία το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές και 1 δισ. ευρώ από το 30ετές)- με την προεξόφληση άλλων ακριβότερων τίτλων αφ’ ενός εξοικονομούνται σημαντικά ποσά από τους τόκους και διατηρείται το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, και αφ’ ετέρου στέλνεται μήνυμα στους διεθνείς οίκους για τις επόμενες αξιολογήσεις και την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Εν προκειμένω, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα να γίνει το α’ εξάμηνο του 2023, αλλά όπως επισημαίνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα».

Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση επικεντρώνεται κυρίως στην υπόθεση του δανείου του ΔΝΤ, και στην αποπληρωμή του διακρατικού δανείου (GLF) με 2- 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Αρχικά σχεδιάζεται η διαγραφή από τις υποχρεώσεις τού δανείου του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρχει μόνο το βάρος του διακρατικού δανείου και οι εξοφλήσεις των ομολόγων που τρέχουν.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποπληρωμή προς το ΔΝΤ ποσού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που αφορούσε στα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν έως και τον Δεκέμβριο 2022. Ήταν η δεύτερη πληρωμή από τη σημερινή κυβέρνηση, που προεξόφλησε έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, ήτοι το περίπου 75% αυτού. Το 1,875 δισ. ευρώ που απομένει, αφορά κυρίως στο 2022 (1,287 δισ. ευρώ) και στο 2023 (284 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενέργειες για την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Για την προεξόφληση του ΔΝΤ απαιτείται «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα πρέπει να παραιτηθεί από αντίστοιχη υποχρέωση, να υπάρξει δηλαδή πρόωρη εξόφληση και στα ευρωπαϊκά δάνεια συνολικά.

Για τα GLF δάνεια, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, η τελευταία προγραμματισμένη δόση είναι το 2041. Η προεξόφληση θα αφορά σε λήξεις εντός του 2022 και σε αυτήν την περίπτωση η χώρα θα πρέπει να κάνει νέες εξόδους στις αγορές, ώστε να ωφεληθεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Η τρίτη επιλογή, η οποία ωστόσο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες για να προχωρήσει, αφορά στα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ την τριετία 2010- 2012 (SMP), ύψους 2,3 δισ. ευρώ και διάρκειας αποπληρωμής τα 3,6 χρόνια. Αυτά εξαιρέθηκαν από το PSI και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους. Τα επιτόκιά τους είναι ακόμη πιο «τσουχτερά» από αυτά του ΔΝΤ, και για αυτό συζητείται η αντικατάστασή τους με φτηνότερα.

Αν σου άρεσε κάνε