Φοροελαφρύνσεις: Ποιες έχουν «κλειδώσει» και ποιες εξετάζονται για το πακέτο της ΔΕΘ

Φοροελαφρύνσεις: Ποιες έχουν «κλειδώσει» και ποιες εξετάζονται για το πακέτο της ΔΕΘ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:31 Δημιουργία 25/08/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο και το κόστος των νέων φοροελαφρύνσεων το 2022 μετρούν σε συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και απεύχονται ακόμη και τη σκέψη για ένα lockdown που θα απαιτήσει πρόσθετη οικονομική στήριξη σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Κύριος στόχος αυτήν την περίοδο είναι, σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο, να καταρτιστούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Εκτός από τις τρεις μειώσεις φόρων που έχουν «κλειδώσει» για το επόμενο έτος και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και τη μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22%- πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζονται στην επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, καθώς και στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου των ακινήτων. Επί τάπητος έχουν τεθεί άλλες δύο φοροελαφρύνσεις, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες ωστόσο συγκεντρώνουν μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης. Φυσικά, οι όποιες νέες παρεμβάσεις πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» και από τους θεσμούς, λόγω και των συζητήσεων στην Ευρώπη για, έστω σταδιακή, επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για το μέτρο της αναστολής το επόμενο έτος της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο στους μισθωτούς του δημόσιου όσο και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους συνταξιούχους, απαιτείται δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 820 εκατ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου θεωρούν ότι από μια τέτοια κίνηση θα υπάρξουν σημαντικά πολιτικά οφέλη, διότι από την 1η Ιανουαρίου θα δουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων, το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει, είτε μόνο από τον μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικά με άλλα εισοδήματα, τις 12.000 ευρώ.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, εξετάζεται ως πρώτη προτεραιότητα η μείωση ή πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Υπόχρεοι καταβολής για πρώτη φορά και αυτού του φόρου κινδυνεύουν να καταστούν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει τις τιμές της εφορίας για την ακίνητη περιουσία με συνολική αντικειμενική αξία σήμερα λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται μία πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν η κίνηση αυτή θα ενταχθεί στο πακέτο της ΔΕΘ, δεδομένου ότι εκτιμάται πως το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ θα υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε