Στο δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Στο δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:13 Δημιουργία 23/08/21, 10:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC) των τραπεζών, με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα οι ζημιές που μπορεί να προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 λόγω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων δανείων , να συμψηφιστούν σε βάθος 20ετίας από μελλοντικά κέρδη.

Η ρύθμιση, η οποία έχει λάβει «πράσινο φως» της ΕΚΤ, θα τροποποιεί το άρθρο 27 του ελληνικού φορολογικού κώδικα (νόμος 4172/2013) σχετικά με τη μεταφορά ζημιών και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που προκύπτουν από διαφορές χρέωσης και θα δίνει τη δυνατότητα μετακύλισης τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών σε μία χρήση, σε επόμενο φορολογικό έτος στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια φορολογικών κερδών.

Πρόκειται για το νόμο 4172/2013 – γνωστό ως νόμο Χαρδούβελη – που ορίζει ότι σε περίπτωση που μία τράπεζα εμφανίσει ζημιές σε μια οικονομική χρήση, εκδίδονται τίτλοι υπέρ του δημοσίου. Πλέον η μεταφορά της ζημιάς θα μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε φορολογική χρήση εντός της αντίστοιχης 20ετούς περιόδου απόσβεσης που προβλέπουν οι διατάξεις για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Η ρύθμιση αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα φορολογικά κέρδη της 20ετούς περιόδου δεν επαρκούν για τον πλήρη συμψηφισμό των μεταφερόμενων αυτών ποσών, τυχόν υπόλοιπό τους λογίζεται ως φορολογική ζημιά κατά το εικοστό έτος της περιόδου και υπόκειται στον κανόνα μεταφοράς της παραγράφου 1 του άρθρου 27.

Αν σου άρεσε κάνε