Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» για την επίτευξη 13 ορόσημων και την εκταμίευση της 1ης δόσης

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» για την επίτευξη 13 ορόσημων και την εκταμίευση της 1ης δόσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:42 Δημιουργία 16/08/21, 08:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σήμα για επιτάχυνση όσον αφορά στην υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει το οικονομικό επιτελείο, με διττό στόχο: Αφ’ ενός να αλλάξει η ατζέντα στο οικονομικό πεδίο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και αφ’ ετέρου να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ, μετά την προκαταβολή των περίπου 4 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προϋποθέτει ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να «τρέξουν» 13 ορόσημα, που έχουν ως εξής:

  1. Η πρώτη φάση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Τον Οκτώβριο θα «τρέξει» το νέο τροποποιημένο πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών. Σε αυτό θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα είναι πλέον υποχρεωτική. Με τον νέο τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων διασφαλίζεται η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων στο σύνολό τους, διότι εκτός από τις αιτήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά θα υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα εντάσσονται στο πρόγραμμα όταν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών κατά 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.
  2. Η έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 6 Αυγούστου. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ωφεληθούν περίπου 300.000 πληττόμενα νοικοκυριά, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πληττόμενων νοικοκυριών- με ποσοστό επιδότησης έως 80%- καθώς και η προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Η περισσευούμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να πωληθεί από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.
  3. Η επιδότηση για εγκατάσταση τουλάχιστον 8.000 δημόσιων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε προαστιακές και αστικές τοποθεσίες και σε άλλα κομβικά σημεία (χώροι στάθμευσης, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι και αεροδρόμια). Η ανάθεση του έργου προβλέπεται να λάβει χώρα το δ’ τρίμηνο του 2023, προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες.
  4. Ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας, που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ για να καλύψουν το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονται 7 κέντρα κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για κτίρια σε Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο και Ιονίους Νήσους. Στο δεύτερο «πακέτο» περιλαμβάνονται 6 κτίρια κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
  5. Η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο νόμος επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε θέματα ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου. Μεταξύ άλλων:

-Επιτρέπεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με υπέρβαση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης και με ατομική συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τις ώρες επιπρόσθετης απασχόλησης. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να συμφωνηθεί και 4ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

-Αυξάνεται ο αριθμός των υπερωριών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε 150 κατ’ έτος (από 96 που έως σήμερα στη βιομηχανία και από 120 στους λοιπούς κλάδους).

  1. Η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
  2. Η έναρξη ισχύος για τη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων. Θεσπίζεται η υποχρεωτική συλλογή έως το 2023 των κλωστοϋφαντουργικών και των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Επίσης, εισάγεται από 1η Σεπτεμβρίου 2022 στα σχολεία, η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων, με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Εισάγεται περιβαλλοντικό τέλος για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC.
  3. Η έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για το clawback. Το 70% του clawback, ήτοι η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο, θα καταβάλλεται εκ των προτέρων σε κυλιόμενη βάση, και το υπόλοιπο 30% μέσω δόσεων.
  4. Η έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. Επίσης, περιλαμβάνεται η θέσπιση νέων πρωτοποριακών φορολογικών εργαλείων, όπως με τους νέου τύπου ελέγχους τεχνητής νοημοσύνης.
  5. Η ψήφιση νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  6. Ο προσδιορισμός των δράσεων και των κτιρίων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης.
  7. Ο νέος χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων. Η επένδυση αποτελείται από παρεμβάσεις για αναβάθμιση και διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του ελληνικού συστήματος σιδηροδρομικών δικτύων, όπως έργα αναβάθμισης υφιστάμενης σιδηροδρομικής υποδομής και υπερδομής, ηλεκτρομηχανικά συστήματα, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση κ.ά.
  8. Νομική εντολή στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου του συνολικού προγράμματος.

Συνολικά έως το 2025, η έλευση των δόσεων (στις επιδοτήσεις δύο φορές ετησίως από 1,7 δισ. ευρώ, και στα δάνεια μια φορά ανά έτος με 1,8 δισ. ευρώ) συνδέεται με την επίτευξη 331 ορόσημων. Το ποσό θα κατανεμηθεί σε 108 επενδύσεις και σε 67 μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θέλει να δαπανήσει από τις επιδοτήσεις 1,6 δισ. ευρώ εφέτος και 3,2 δισ. ευρώ το 2022. Στο σκέλος των δανείων, αναμένει δαπάνη 900 εκατ. ευρώ εφέτος και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε