Πυρόπληκτοι: Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Πυρόπληκτοι: Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 12/08/21, 08:29
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μόνον για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημιά από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, θα δικαιούνται οι πυρόπληκτοι απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Εξαίρεση αποτελούν οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας, οι οποίοι εφέτος θα δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν.

Αυτό αποσαφηνίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι μόνον τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για μια τριετία (2021, 2022 και 2023).

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, arogi.gov.gr, όπου θα εισέρχονται οι πυρόπληκτοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το Ε9, ώστε η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές. Σε πρώτη φάση, οι πληττόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Με την υποβολή της αίτησης, θα απαλλάσσονται αυτομάτως για τα συγκεκριμένα ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει στη συνέχεια με e-mail τον φορολογούμενο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει) για την έκδοση του εκκαθαριστικού με το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει εάν έχει και άλλα ακίνητα. Σε αντίθετη περίπτωση, το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, θα πιστοποιείται εάν όντως οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο. Εάν εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί. Οι κάτοικοι των δύο δήμων της Εύβοιας (Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού) δεν χρειάζεται να υποβάλουν κάποια αίτηση, καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Για τα κτίσματα που δεν έχουν υποστεί ζημιές, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί καλούνται να πληρώσουν κανονικά τον φόρο. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη του Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πυρκαγιές ή έχουν υποστεί ζημιές που τις καθιστούν μη λειτουργικές, αυτές απαλλάσσονται και από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, μετά από εξέταση της ζημιάς από τις επιτροπές των περιφερειών.

Αν σου άρεσε κάνε