Σύμφωνο σταθερότητας: Προς αναζήτηση συμμαχιών η Αθήνα

Σύμφωνο σταθερότητας: Προς αναζήτηση συμμαχιών η Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 23/07/21, 08:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Κύκλο συμμαχιών επιζητεί να δημιουργήσει η Αθήνα, ενόψει της έναρξης της σκληρής διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και σίγουρα θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για τα νευραλγικά σημεία του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας που πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών- μελών της ευρωζώνης. Άλλωστε, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έχει δείξει εδώ και καιρό προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συμφώνου, δηλώνοντας ότι αναμένει από την Κομισιόν να εξετάσει, στη διάρκεια του 2021, το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό το «βάρος» του υψηλού χρέους, στοχεύει σε αλλαγές προς την κατεύθυνση των χαμηλότερων πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει από το 2023 και μετά, αλλά γνωρίζει ότι οφείλει να κινείται με προσεκτικά βήματα. Πρέπει αφ’ ενός να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών και αφ’ ετέρου να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις και τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Έτσι, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου επιδιώκει να εξασφαλίσει συμμάχους, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τους άλλους Ευρωπαίους για τα πρακτικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειώνεται το χρέος για να προσεγγίζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και για να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα θέσουν οι χώρες του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία, που ήδη δείχνουν προς έναν νέο γύρο σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής/ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν σήμερα, ενώ χθες ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιένς Βάιντμαν και ορισμένοι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν ανοιχτά με τη συνέχιση της χαλάρωσης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ φροντίζει με κάθε τρόπο να δείξει ότι δεν ανήκει στην πτέρυγα των «γερακιών», συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, είναι βέβαιο ότι ο εμφύλιος στο εσωτερικό της ΕΚΤ θα επηρεάσει και τις συζητήσεις για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να ανοίξει καμία ουσιαστική συζήτηση πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρούν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Οι κανόνες αυτοί που θεσπίστηκαν το 1997 για να στηρίξουν το ευρώ, έχουν υποστεί τρεις αναθεωρήσεις. Η πρώτη ήταν το 2005, ενώ οι άλλες δύο έγιναν το 2011 και το 2013, για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που συνταράχθηκαν από την τότε κρίση κρατικού χρέους.

Οι χώρες που είναι υπέρ της χαλάρωσής των κανόνων, υποστηρίζουν ότι πρέπει να μειωθούν τα όρια ελλείμματος και χρέους. Στο σκέλος του χρέους προκρίνεται ο δείκτης μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητάς του και στο έλλειμμα να λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός κύκλος της κάθε χώρας. Για την υποχρέωση ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση τής συγκεκριμένης πρόβλεψης. Ενώ, ως προς τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, οι περισσότερες χώρες πιστεύουν πως δεν πρέπει αυτές να υπολογίζονται στα ελλείμματα.

Αν σου άρεσε κάνε