Ταμείο Ανάκαμψης: «Κομάντος» του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας του Δημοσίου

Ταμείο Ανάκαμψης: «Κομάντος» του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας του Δημοσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:47 Δημιουργία 21/07/21, 08:19
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια ομάδα από «κομάντος» από τον ιδιωτικό τομέα συστήνει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Αυτοί θα «εφορμούν» σε υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονται με τα έργα και τις επενδύσεις, με στόχο να βοηθήσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «με μια διάταξη δημιουργούμε μια ομάδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προσωρινά, που θα πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προσωπικού». Διευκρινίζοντας πως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα είναι λιγότεροι από 100 άτομα, και «θα δουλέψουν σαν “κομάντος” όπου έχουμε ανάγκες».

Ταυτόχρονα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγών σε μία σειρά από διαγωνισμούς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και να «τινάξουν» στον αέρα την εκταμίευση των ετήσιων δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις- σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο- βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι προκηρύξεις πριν ακόμη εκδοθούν, ώστε να υπάρχει νομική ασφάλεια και να μη σημειώνονται ακυρώσεις των διαγωνισμών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, το θέμα των προσφυγών σε διαγωνισμούς και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη που είχαν επωμιστεί τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου. «Κάτι που μπορεί να φύγει σε δύο ημέρες, δεν είναι δυνατόν να φεύγει σε 15 ημέρες», σημείωνε με έμφαση ο εν λόγω παράγοντας, καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η υπογραφή των συβάσεων για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις των 30,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, έως το τέλος του Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου το Εθνικό Σχέδιο. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα επισυναπτόμενα των αποφάσεων, καθώς και τα κείμενα της συμφωνίας, με εξαίρεση την κοστολόγηση κάθε επένδυσης, διότι αυτές θα περιέχουν υπολογισμούς εκπτώσεων διαγωνισμών και άλλες παραμέτρους που μπορεί, εάν γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων, να επηρεάσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

H κυβέρνηση καλείται να φέρει εις πέρας έναν «αγώνα δρόμου» έως το τέλος του 2022, με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων τριών στο σκέλος των δανείων, από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Εφέτος πρέπει να υλοποιηθούν 13 προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και δύο για τα δάνεια. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, η νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης και η έναρξη της ισχύουσας νομοθεσίας για το clawback (η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο, το 70% του οποίου θα καταβάλλεται εκ των προτέρων σε κυλιόμενη βάση, και το υπόλοιπο 30% μέσω δόσεων).

Αν σου άρεσε κάνε